Tizenöt kisbolygót neveztek el magyar személyiségekről

Tizenöt kisbolygót neveztek el magyar személyiségekről

Tizenöt kisbolygót neveztek el magyar személyiségekről, csillagászokról, fizikusokról és egyéb tudományágak művelőiről, köztük Karikó Katalinról – írta Sárneczky Krisztián, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa, a Szeged Asteroid Program vezetője a csillagaszat.hu hírportálon megjelent cikkében.

Az aszteroidákat kollégáival fölfedező mester kifejtette, hogy a kisbolygók titulusa régi tradíció. A felfedezőt illeti a jog, hogy nevet válasszon felfedezettjének. Eleinte a korszerű kisbolygók a felfedezés után nyomban nevet kaptak, később már meg kellett várni, hogy megsorszámozzák őket, aminek feltétele a korrekt pályaszámítás, a biztos azonosítás. Ezt követően tíz év áll a felfedező rendelkezésére, hogy nevet találjon a kisbolygónak.

A felfedező emlékezett, hogy Magyarország az 1930-as, 40-es évek fordulóján öt éven át „kisbolygó nagyhatalomnak” számított, ekkor a Svábhegyi Csillagvizsgálóban Kulin György vezetett keresőprogramot. Ezt 1997-ben a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont együttműködésében indított kisbolygó-megfigyelési program keretében újították föl. Az onnantól felfedezett csaknem kétezer aszteroida jó részét a Csillagászati Intézet Piszkéstetői Megfigyelő Állomásának 60 centiméteres Schmidt-távcsövével találták a csillagda kutatói, ráadásul az SZTE és az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatói, munkatársai.

Az internacionális Csillagászati Unió munkacsoportja november végén több tucat kisbolygó elnevezését hagyta jóvá. Ezekből több magyar csillagász, a Konkoly Obszervatórium egykori és aktuális munkatársa – Tóth Imre, Paparó Margit, Oláh Katalin, Kelemen János, Ábrahám Péter, Virághalmy Géza, Barcza Szabolcs – nevét viseli. Aszteroidát neveztek el Karikó Katalin biokémikusról, Vass Imréről, az aggteleki Baradla-barlang egyik legismertebb kutatójáról, Schick Béláról, a korszerű allergológia és immunológia egyik megalapítójáról, Guckler Károlyról, a főváros környéki sikeres erdősítési munkák egykori irányítójáról, Schulek Frigyes építészről, Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok vívóról, Miroslav Mesaros szlovák matematika és fizika szakos tanárról, nem profi csillagászról, amellett Tessedik Sámuel evangélikus lelkészről, pedagógusról, gazdasági szakíróról is.

mti