Szingapúr és New York a Föld két legdrágább települése

Szingapúr és New York a Föld két legdrágább települése

Szingapúrban és New Yorkban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek a Földön mindenfelé – áll az egyik óriási londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) ismertetett éves átfogó felmérésében (Worldwide Cost of Living, WCOL).

A társaság nyomatékosította, hogy a átfogó inflációs hullám alaposan átrendezte az ez évi listát – a szankciók által hajtott infláció folytán Moszkva példának okáért többtucatnyi hellyel került magasabbra –, de az EIU várakozása alapján jövőre nagyfokúan enyhül a drágulási ütem.

Az EIU kétszáznál több termékcsoportból összerakott áru- és szolgáltatáskosár négyszáz rendhagyó termékének helyi átlagárát számította ki, és ennek alapján állította össze éves listáját a Föld 172 nagyvárosának dollárban számolt megélhetési költségeiről.

Előző évben 173 település szerepelt a listán, de a háborús helyzet folytán Ukrajna fővárosa, Kijev az idén nem került be a felmérésbe.

Az egymáshoz viszonyítás alapja 100-as megélhetési mutatóval szokásokhoz híven New York.

A közép-európai EU-fővárosok – Budapest, Prága, Varsó – az idén sem megjelennek a felső tízes mezőnyben.

Az ez évi listán Szingapúr és – most első ízben – New York került holtversenyben az első helyre, szintén éppen 100-as költségindexszel.

Múlt évben Tel-Aviv volt a Föld legdrágább települése az EIU számítási módszertana alapján, és ezáltal a 2021-es WCOL-lista élére került. Az izraeli nagyváros ellenben New York és Szingapúr kimagasló drágulása okán az idén a harmadik helyre csúszott vissza, de csak épphogy: a New York-i 100-as alapindexhez mért költségmutatója pillanatnyilag 99.

A felső tízes mezőnyön belül Hongkong és Los Angeles holtversenyben a negyedik, ugyancsak 98-as WCOL-indexszel, utánuk Zürich (94), Genf (91), San Francisco (85), Párizs (84), Koppenhága (83) és Sydney (szintén 83) következik.

Az elemzés szerzői kiemelik, hogy a WCOL-indexek összeállításához használt helyi vásárlói árak inflációja a lista egészét nézve most volt a leggyorsabb „legalább az elmúlt húsz évben”: a felsorolásban szereplő országok átlagos inflációja az utóbbi tizenkét hónapban 8,1 százalék volt a helyi fizetőeszközökben mérve.

Az átlagon belül a motorbenzin drágult a legnagyobb mértékben: literje – szintén helyi valutákban számolva – 22 százalékkal magasabb a felmérésbe bevont települések átlagában, mint előző évben ilyenkor.

Az EIU számításai alapján a listán szerepelő nagyvárosok helyi valutákban mért átlagos éves inflációja 2021-ben 3,5 százalék, 2020-ban 1,9 százalék, 2019-ben 2,8 százalék volt.

A magas idei infláció jó néhány települést többtucatnyi hellyel feljebb sodort a megélhetési költségek listáján.

A legnagyobb mértékben a két legnagyobb orosz település, Moszkva és Szentpétervár ugrott előre.

Moszkva költségindexe 16 ponttal 72-re növekedett, és ezáltal az orosz főváros az ez évi WCOL-listán 88 helyezéssel magasabbra, a 37. helyre került.

Szentpétervár 70 helyezéssel előrelépve a 73. helyen van az idén, miután indexe szintén 16 ponttal 66-ra emelkedett a New York-i 100-as alapszinthez mérve.

Az EIU közölte: számításai alapján Moszkvában 17,1 százalékkal, Szentpéterváron 19,4 százalékkal magasabbak a kiskereskedelmi árak, mint múlt évben ilyenkor.

A vállalat nyomatékosította, hogy a két orosz nagyváros helyi inflációjának hajtóerejét az Ukrajna elleni orosz invázió utáni nyugati szankciók adták.

Az Economist Intelligence Unit bemutatott költséglistáján a Föld legolcsóbb települése – legalábbis dollárban – Szíria fővárosa, Damaszkusz, amely a New York-i 100-as alapszinthez mért 11 százalékos WCOL-indexével az utolsó, 172. helyre került.

Az EIU elemzői közölték: várakozásuk alapján jövőre – ha az ukrajnai háború nem eszkalálódik – meredeken kevesebb lesz az energia, az táplálékok és az ipari nyersanyagok, köztük a fémek világpiaci ára, mindent összevetve a mindenre kiterjedő infláció az ez évi évre várt 9,4 százalékos átlagról 2023-ban 6,5 százalékra mérséklődik.

mti