Szecessziós kiállítással nyílt meg a felújított Ráth György-villa

Szecessziós kiállítással nyílt meg a felújított Ráth György-villa

A magyar és internacionális szecesszió remekműveit bemutató kiállítással nyílt meg az átfogó rekonstrukción átesett Ráth György-villa; az Iparművészeti Múzeum (IMM) első főigazgatójának korhűen helyreállított villája péntektől várja az érdeklődőket a Városligeti fasorban.

Kardinális eredmény, hogy Ráth György, a szecessziós művészet tekintélyes pártfogója akaratának megfelelően egykori otthona teljeskörűen helyreállítva és gazdag tartalommal ellátva újból fogadja a vendégeket – nyomatékosította az IMM filiáléjaként funkcionáló intézmény csütörtöki megnyitóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Krucsainé Herter Anikó felidézte azt, hogy a kormányzat fokozottan odafigyel a hazai muzeális intézmények megújítására, ezáltal a Ráth György-villa átfogó rekonstrukcióját is több mint 300 millió forinttal támogatta.

Cselovszki Zoltán, az IMM direktora kijelentette: az újranyílt épületbe több okból is ajánlott lesz ellátogatni. Az egyik leglényegesebb ok maga a gazdag szecessziós díszítéseivel közösen korszerűsödött villa, amely már a legnagyobb múzeumok gyűjteményeinek kincseit is be tudja fogadni.

A vendég Ráth György otthonában érzi ezután magát, míg végigjárja a szecessziós és a historizáló ebédlőt, a fogadószobát és a többi helyiséget. „Mintha vendégségbe érkeznénk Ráthékhoz” – jegyezte meg.

A mi szecessziónk című örökös tárlat csaknem 600 műtárgyat felvonultatva tárja a közönség elé a francia, az osztrák, az angol és a magyar szecessziót, nem egy műtárgytípusra, hanem a korszakra és a stílusra koncentrálva. A kontextusba került kerámiák, bútorok, festmények, textilek és másfajta műtárgyak mindent összevetve igazán élni tudnak; az időszaki kiállításban ugyanakkor az Artista korunkbeli hazai divattervező stúdió reflektál a gyűjteményre – nyilatkozta Cselovszki Zoltán.

MTI Fotó: Balogh Zoltánmti