Škoda ENYAQ – Megerősítést nyert a Škoda első tisztán elektromos SUV-modelljének neve

Škoda ENYAQ – Megerősítést nyert a Škoda első tisztán elektromos SUV-modelljének neve

Škoda ENYAQ: ez a Škoda első tisztán elektromos hajtásrendszerű SUV-modelljének neve, amely már a Volkswagen Csoport moduláris elektromos platformjának (MEB) műszaki alapjain kerül sorozatgyártásba. Első tisztán elektromos SUV-modelljével a Škoda új névcsaládot is hozott létre, amely az elektromos mobilitásra utaló “E”, valamint a Škoda nagysikerű SUV-családjára sajátos “Q” betűt vegyíti. Új ENYAQ modelljével a cseh autógyártó még 2020 közben megteszi következő nagy lépését az elektromos mobilitás új korszaka felé.

A modern Škoda ENYAQ neve az ír “enya” szóból származik, aminek mondanivalója “az élet forrása”, maga a szó eredete mindazonáltal az ír “Eithne”, vagyis “esszencia”, “szellem” vagy “elv”. E különféle jelentések más-más perspektívákat szolgáltatnak a Škoda új SUV-modelljének nevére is. Az “élet forrása” a járműgyártó belépését szimbolizálja az elektromos mobilitás új korszakába, míg a Škoda “A leleményesség vezet – okos javaslatok 1895 óta” (“Driven by inventiveness – clever ideas since 1895”) márkaszlogenjével is összhangban áll. Egyfajta új kezdetet jelöl, ami a Škoda ENYAQ temperamentumával, azonkívül a Škoda mérnökeinek új elektromos SUV-modelljük iránti szenvedélyével és innovációs erejével párosul. Az “Enya” név hamisítatlan, karakteres és élettel teli, ezenkívül könnyűszerrel kiejthető és megjegyezhető, s példásan illik egy új időszámítás kezdetéhez a társaság 125 éves történetében.

Az ENYAQ a Škoda népszerű SUV-nomenklatúráját követi

Amint a Škoda nagysikerű KODIAQ, KAROQ és KAMIQ SUV-modelljeinek nevei a Kanada északi részén és Grönlandon élő inuitok nyelvéből származnak, úgy a MEB-alapokra épülő, jövőbeni tisztán elektromos járműveit az ír nyelvvel ugyancsak egy északi, legendákkal övezett világhoz köti a Škoda. Amíg a név elején álló “E” az elektromos mobilitásra utal, a végének “Q” betűje az SUV-modellek erényeivel hoz létre egyértelmű kapcsolatot.

A Škoda ENYAQ a cseh márka első modellje, amely a Volkswagen Csoport moduláris elektromos platformjára (MEB) épül, egyben a következő azon összesen több mint tíz, legalább részben elektromos hajtásrendszerű újdonság sorában, amelyek a Škoda iV almárka alatt 2022 végéig érkeznek a piacra. 2025-re a Škoda már tisztán elektromos és hálózatról tölthető hibrid (Plug-in Hybrid) járművei 25 százalékos értékesítési részarányával számol, 2021-ig mindazonáltal kétmilliárd eurót invesztál legalább részben elektromos gépjárműk fejlesztésébe, azonfelül a haladó szellemű és környezetkímélő mobilitási megoldások átfogó és hálózatba kapcsolt ökoszisztémájának kiépítésébe.

A Škoda ENYAQ dizájnjára első részletfotója szolgáltat betekintést, amelyen a modern SUV – vagyis a Škoda CITIGOe iV után a márka második tisztán elektromos modellje – hátuljának “ENYAQ” felirata érzékelhető.

Mindezeken túl a Škoda Storyboard cikkében olvasható, hogyan nyilatkozott a Škoda ENYAQ újdonságról Alain Favey, a Škoda AUTO igazgatótanácsának az forgalmazás és a marketing területeiért felelős tagja.