Rubik-kocka bútort állított elő a tokiói olimpiai stadion sztárépítésze

Rubik-kocka bútort állított elő a tokiói olimpiai stadion sztárépítésze

Japán művészek – mások mellett a tokiói olimpiai stadiont tervező Kuma Kengo – készítettek a Rubik-kocka által inspirált alkotásokat a tokiói magyar külképviselet kezdeményezésére; a bemutató Takamado hercegnő, a császári család tagja jelenlétében nyílt meg a tokiói Magyar Kulturális Intézetben.

A projektet a tokiói magyar külképviselet indította el szeptemberben arra emlékezve, hogy a Rubik-kocka negyven évvel ezelőtt mutatkozott be Japánban – közölte sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkársága.

Kuma Kengo, a tokiói olimpiai stadion és egyéb nevezetes japán és határon túli létesítmények tervezője egy forgatható és mozgatható, Rubik-kocka alakú bútort kreált a bemutatóra. A Youtube-csatornáján csaknem kétmillió feliratkozó által követett origamiművész, Nakasima Dzsó ugyanakkor jellegzetes, mágneses origami Rubik-kockát valósított meg.

A tizenegyedik generációs, háromszázötven éves tradíciót ápoló kerámiaművész, Óhi Tosio a kocka színeit reprodukálva égetett kerámiát alkotott, egy jelenkori japán táncos mindazonáltal a Rubik-kocka ihlette táncot ismertetett.

A külképviselet projektjében fehércsoki-kockával volt ott Japán legnevezetesebb cukrásza, kockadarabokból kirakott előétellel mindazonáltal egy tokiói étterem ismert séfje, amíg az Ázsia legjobb bárjai közt nyilvánított, tokiói Ben Fiddich tulajdonosa Unicum-alapú koktélt hozott létre – áll a közleményben.

A tradícióknak megfelelő japán művészeti ágak képviseletében egy nagy hírű kalligráfus, sőt még a hagyományos japán nó színház egy neves előadója is csatlakozott az szerzők köréhez.

A jellegzetes eszközök 2021 februárjáig tekinthetők meg a Tokió belvárosában előző évben megnyílt Magyar Kulturális Intézetben.

A kiállítást követően a műalkotásokat árverésre bocsátják, a befolyt összeget ugyanakkor jótékony célra fordítják. A művészek alkotási folyamatáról és hitvallásáról egy beszélgetésekből összeállított hosszabb dokumentumfilm is készül, amely mindjárt felkerül a külképviselet online felületeire.

mti