Róma heterogén arcait tárja a közönség elé az Uránia új szériája

Róma heterogén arcait tárja a közönség elé az Uránia új szériája

Római anzix címmel tizenegy részes sorozatot indít az Uránia Nemzeti Filmszínház, amelyiknek programjában olasz rendezők Rómában játszódó filmjeit vetítik.

A fővárosi Olasz Kultúrintézettel szövetségben rendezett, egészen május 21-ig tartó vetítéssorozat körüljárja, hogyan látták és láttatták Rómát a filmművészet olyan klasszikusai, mint Vittorio De Sica, Federico Fellini vagy Dario Argento, és mit tart belőle érdekesnek a mai filmművészet, példának okáért az Olaszországban élő és alkotó Ferzan Özpetek vagy éppen a Fellini nyomdokain járó Paolo Sorrentino – olvasható az Uránia közleményében.

A széria darabjait az Uránia dísztermében vetítik ezt követően, többnyire háromhetente hétfőnként és a filmek után meghívott előadók, irodalmárok, filmtörténészek, az olasz kultúra és a település ismerői tartanak előadást. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal adják.

A nyitó film hétfőn Vittorio De Sica A sorompók lezárulnak című 1952-es alkotása lesz. A Biciklitolvajoknál ritkábban vetített, de szintén a direktor mesterműveként nyilvánított film egy magányos, kiszolgáltatott ember életéről mesél mély empátiával. A világháború után kibontakozó és a Föld filmművészetére tekintélyes hatást gyakorló neorealizmus alkotásaiban a korabeli olasz társadalom mindennapjai, a kisemberek élményvilága jelenik meg hitelesen, humánusan, ma is érvényesen. A vetítés szakértő vendége Pintér Judit filmkritikus lesz.

December 28-án William Wyler Római vakációja folytatja sort. Ez volt az első amerikai film, amit egész egészében Olaszországban forgattak, és amely hatásosan alakította a település turisztikai imázsát. Az Audrey Hepburn és Gregory Peck főszereplésével készült mozi az antik települést a fiatalok szemével tárja a közönség elé.

Januárban egy mai film kerül műsorra: a színész-rendező Sergio Castellitto 2017-es Fortunata című munkája az országos premier hetében, január 15-én lesz megfigyelhető az Urániában. A történet a Róma külvárosában gyermekét egyedül nevelő Fortunatáról szól – Jasmine Trincával a főszerepben –, aki töretlen hittel, igazi olasz temperamentummal küzd a boldogságért.

Januárban Federico Fellini két filmklasszikusát mutatják be: 28-án a háború utáni generáció felszabadult életérzésének terjedelmes filmje, Az édes élet kerül vászonra Marcello Mastroiannival és Anita Ekberggel a főszerepben, másnap mindazonáltal a direktor Róma című, 1971-es alkotását vetítik. A filmnek maga Róma a főszereplője, melynek portréja montázsszerűen, egymást követő dokumentarista történetekből áll össze.

Február 19-én Ettore Scola Mennyire szerettük egymást című mozija folytatja a sort, amely morális példázat arról, hogyan alakítja keresztül az embert a történelem és a múló idő. A történet három egykori jó barátról szól, akik ellenállóként harcoltak, de a háború után más utakra sodródtak, és visszafordíthatatlanul eltávolodtak egymástól.

Dario Argentónak, az olasz bűnügyi műfaj kultikus rendezőjének március 5-én lesz megfigyelhető Tenebre című 1982-es filmje. A történetben egy amerikai író új kötete népszerűsítésére érkezik Rómába, ahol azzal szembesül, hogy valaki sorra elköveti a könyvében leírt gyilkosságokat.

A korszerű Felliniként” is emlegetett Nanni Moretti Kedves naplóm című, 1993-as önéletrajzi alkotásában egy Vespa robogóval vezeti végig a nézőt kedvenc római városrészein. A film a Római anzix sorozatban március 26-án kerül a vászonra.

Április 23-án a Rómában élő török direktor, Ferzan Özpetek Tudatlan tündérek című filmjét tekinthetik meg a kíváncsiskodók. A direktor a tőle megszokott módon a homoszexuálisok közösségébe kalauzolja a nézőket egy megözvegyült, jólszituált polgárasszony történetén át, aki életét vesztett férje titkos kapcsolata után kezd kutatni. A film mitöbb, hogy képet ad az ezredforduló egyik római szubkultúrájáról, az elfogadás és az önmegismerés határait is tágítja.

Május 7-én Francesco Bruni Melyet csak akarsz című idei filmjét láthatja a nézők. A húszéves, nyughatatlan Alessandro elvállalja, hogy délutáni sétáin kísérője lesz Giorgiónak, az Alzheimer-kórban szenvedő, elfeledett költőnek.

A szemezgetést 2018. május 21-én Paolo Sorrentino Oscar-, BAFTA-, Golden Globe- és Európai Filmdíjas alkotása, A tekintélyes szépség zárja. Az édes életet idéző történet hőse Jep Gambardella, a római társasági élet központi figurája, aki hatvanötödik születésnapja után mind gyakrabban elgondolkodik élete haszontalanságán. Bejárja Rómát, hogy megtalálja a fecsegés és a zaj mögött meghúzódó „terjedelmes szépséget”.

mti