Rembrandt-kiállítás nyílt Prágában

Rembrandt-kiállítás nyílt Prágában

Rembradt van Rijn, a nagy hírű holland festő tíz festményét és több mint félszáz rajzát láthatják a kíváncsiskodók a prágai Kinsky palotában megnyílt bemutatón.

A Rembrandt: Az ember portréja titulussal rendelkező bemutató a prágai cseh Nemzeti Galéria idei legnagyobb szabású projektje. Megnyitását a koronavírus-járvány folytán többször is elhalasztották.

A járvány folytán a neves határon túli múzeumok és képtárak képviselői, akik a Rembrandt-alkotásokat a prágai galériának kölcsönözték, nem tudtak megjelenni az ünnepi megnyitón – közölte Lucie Nemecková, a expo kurátora újságírókkal. Megjegyezte: nem kizárt, hogy ez a prezentáció a járvány okán hosszabb időre az utolsó a maga nemében Prágában.

A cseh gyűjteményekben egyetlen Rembrandt-kép megjelenik, Az ember portréja, a többi alkotást Kölnből, New Yorkból, Madridból, Londonból, Bécsből és Amszterdamból kapta kölcsön a prágai Nemzeti Galéria.

„Ennyi értékes Rembrandt-alkotás közösen még soha nem volt megfigyelhető Prágában” – hangoztatta Anne-Marie Nedoma, a galéria igazgatója az ünnepi megnyitón. Szerinte a kiállított képek és rajzok a látogatót Rembrandt egész életén végigvezetik.

mti