Rekordot jelentő csaknem 1300 kilométert tett már meg egy tigris Indiában

Rekordot jelentő csaknem 1300 kilométert tett már meg egy tigris Indiában

Rekordot jelentő csaknem 1300 kilométert tett meg öt hónap alatt egy tigris Indiában: a szakértők alapján a két és fél éves hím valószínűleg zsákmány, territórium vagy társ után kutatva járja az országot.

A C1 névre keresztelt tigris a nyugat-indiai Mahárástra állam egyik vadrezervátumában született – olvasható a BBC hírportálján.

Idén februárban kapott jeladós nyakörvet az állat és egészen a monszunesők kezdetéig kóborolt a helyi erdőkben, ezután elindult “legelőnyösebb élőhelyet találni magának”.

A nagymacska június végén hagyta el a vadrezervátumot, ahol született és onnantól Mahárástra, illetve a szomszédos Telangána állam több területét is bejárta. Múlt hétvégén Mahárástra egy másik vadrezervátumában bukkant fel.

A vadvédelmi illetékesek alapján a tigris nem “egyenes irányban” halad, hanem össze-vissza kóborol. Az óránként frissülő műholdas adatok alapján az elmúlt 9 hónapban több mint 5 ezer helyen járt.

“Valószínűleg saját territóriumot, élelmet és társat keres. A tigrisek előrelátható élőhelyeinek döntő része viszont már foglalt Indiában, így az újaknak sokáig kell kutatniuk” – mondta Bilal Habib, az Indiai Vadvédelmi Intézet biológusa.

Az állat napközben meghúzza magát és éjszaka indul útnak. Vaddisznóval és szarvasmarhával táplálkozik.

A tigris eddig mindössze egyszer került összetűzésbe emberekkel, akkor is mindössze “véletlenül sebesített” meg valakit, aki bemászott a bozótosba, ahol a ragadozó épp meghúzta magát.

A hatóságok alapján viszont lehet, hogy az állatot be kell ezt követően fogni és átszállítani a legközelebbi erdőbe “a lehetőség szerinti kellemetlen találkozások elkerülése” érdekében.

Az illetékesek amiatt is aggódnak, hogy nemsokára elvesztik a kapcsolatot az állattal, mivel a nyakörv akkumulátora nemsokára lemerül.

A szakértők alapján a tigrisek száma nő Indiában, az állatok élőhelye viszont zsugorodik és nem folyamatosan van bőséges táplálékuk.

mti