Piacra lépett az ORLEN Magyarországon

Piacra lépett az ORLEN Magyarországon

Piacra lépett Magyarországon az ORLEN-csoport, összesen 143 hazai töltőállomást vesz át – közölte az ORLEN a sajtó képviselőivel.

A lépésre azt követően került sor, hogy véglegesítették a Grupa LOTOS csoport akvizíciójával kapcsolatos intézkedéseket, ezenfelül megállapodást kötöttek a Mol-csoporttal a töltőállomások egy részének átvételéről – tették hozzá.

A tájékoztatás alapján 79 benzinkút már most az ORLEN-csoport tulajdonába került, ezek pillanatnyilag LUKOIL márkanév alatt üzemelnek. A fennmaradó 64 töltőállomást 2024 közepéig szakaszosan veszik át.

Egyszerre az ORLEN-csoport Szlovákiában 39 töltőállomást vesz át a Mol-csoporttól, ezáltal a társaság a szomszédos országban összesen 91 töltőállomást fog üzemeltetni 2023-ban – közölte a társaság.

A Mol-tranzakció lezárását követően az ORLEN-csoport összesen több mint 660 töltőállomást üzemeltet ezután Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon. A társaság Csehországban 430 töltőállomással piacvezető; Szlovákiában és Magyarországon mindazonáltal a négy legnagyobb szereplő egyikévé válik ezt követően.

Az ORLEN hat európai országban – Lengyelországban, Németországban, Csehországban, Litvániában, Szlovákiában és már Magyarországon is – összesen közel 3000 töltőállomást üzemeltet.

A szlovák és a magyar piacra terjeszkedés kulcsfontosságú lépés az ORLEN-csoport részére európai kiskereskedelmi hálózatának bővítésében. Az információ alapján 2030-ig a cég 3500 ORLEN márkanéven funkcionáló töltőállomás üzemeltetését tervezi.

A Mol a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján ugyancsak beszámolt arról, hogy sikeresen lezárta az ORLEN Unipetrol és a Norm Benzinkút Kft. -vel kötött megállapodást. A tranzakciók részeként a Mol 143 magyarországi és 39 szlovákiai töltőállomást árusít. A töltőállomásokat várhatóan több lépcsőben nyújtják át az ORLEN Unipetrolnak: 79 magyarországi töltőállomást az ügylet zárásakor, a szlovákiai töltőállomásokat 2023 első félévének végéig, amíg a fennmaradó magyarországi töltőállomásokat 2024 első félévének végéig.

A megállapodás szerinti egész vételár 229 millió euró, melyet az átadás-átvételi folyamat esetén fizetnek ki. A vételárat a szokásos módosító tételek befolyásolják – tették hozzá.

A tájékoztatás alapján ezzel párhuzamosan a Mol lezárta a 79 magyarországi töltőállomással büszkélkedhető Normbenz Hungary Kft. megvásárlását is.

A Mol közölte, hogy sikeresen lezárta a PKN Orlennel és a Grupa Lotos-szal kötött megállapodást, ezzel több mint 410 lengyelországi töltőállomást vásárolt meg. A tájékoztatás alapján a megállapodás szerinti egész vételár 610 millió dollár, amely 464 millió dollár készpénz ellenértékből, azonkívül 146 millió dollár pénzügyi lízinggel kapcsolatos kötelezettségből áll.

A magyar olajvállalat az idén januárban hozta nyilvánosságra, hogy szerződést írt alá lengyelországi töltőállomás vásárlásáról a Grupa Lotos SA-val és a PKN Orlennel. Az korábbi közlés alapján a megállapodás lezárását követően a Mol a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piac meghatározó szereplőjévé válik, az ottani töltőállomásainak száma meghaladja a magyarországit. A lengyelországi tranzakcióval a Mol a tizedik országba lép be kiskereskedelmi üzletágával.

mti