Okos szenzorok, okos megoldások – Rendhagyó edzésmonitor

Okos szenzorok, okos megoldások – Rendhagyó edzésmonitor

Térdhajlítás, felülés vagy kettlebell edzés – megközelítőleg végtelen a napjainkban rendelkezésre álló mozgásformák kínálata. A fitneszaktivitás-követő berendezések és okosórák döntő része mindössze korlátozott számú tevékenységet képes nyomon követni, ezáltal a felhasználók eltérő mozgása, eszközei, testméretei és teljesítményszintje folytán nem folyamatosan ismerik fel megbízhatóan az egyes gyakorlatokat. A probléma megoldására a Bosch Sensortec új, önállóan tanuló mozgásérzékelőt fejlesztett ki, ez a BHI260AP mesterségesintelligencia-alapú szenzor. A szerkezet a mesterséges intelligenciával optimalizálja a testen és a fülön viselhető elektronikus eszközöket.

A korszerű érzékelő integrált, önállóan tanuló mesterségesintelligencia-alapú szoftvere személyre szabott edzéskövetést biztosít a testen és a fülön viselhető alkalmatosságok gyártóinak. A modern technika jó néhány heterogén mozgásformát felismer, ezenkívül minden rendszeresen ismétlődő, ciklikus mintán alapuló, új fitnesztevékenységet meg tud tanulni – a felhasználók mindent összevetve egyidejűleg lehetnek edzők és tanítványok.

„Az önállóan tanuló mesterségesintelligencia-érzékelő forradalmasítja a fitneszeszközök használatát, a most meglehetősen egyoldalú megközelítést interaktív edzéssel váltja fel” – nyomatékosította Dr. Stefan Finkbeiner, a Bosch Sensortec igazgatója. „A Bosch Sensortec a modern szoftverben az nagy tudású mozgásérzékelők területén szerzett tapasztalatait egyesíti az modernizált szoftverfejlesztésben szerzett magas szintű ismeretekkel.”

Egy számítógépes program – négy szerepkör

Az önállóan tanuló mesterségesintelligencia-alapú program több mint tizenöt alapfunkciós fitnesztevékenységből álló programmal büszkélkedhet, ezáltal akár tanítás nélkül, egyből felhasználható. Ugyanakkor négy termékfunkciót ígér: ismeretszerzés, személyre szabás, önvezérelt aktivitáskövetés és optimalizálás. A tanulási üzemmódban a felhasználók új, az alaptevékenységeken kívüli mozgásformát adhatnak meg, egyéni igényeikhez illesztve a készülék üzemelését. A személyre szabás funkcióval a felhasználók a már előre beprogramozott tevékenységeket saját igényeikhez igazíthatják, növelve a kalóriaszámolás és az aktivitáselemzések pontosságát.

Az önvezérelt aktivitáskövető funkcióval az edzést végzők manuális beavatkozás nélkül, automatán követhetik fitnesztevékenységeiket, amellett azok jellege és száma alapján időalapon elemezhetik intenzitásukat – állóképességi és erőnléti edzéseket is lehetővé téve. Tetejébe a gyártók is nélküle építhetnek be új fitnesztevékenységeket, hogy módosítaniuk kellene a szoftvert vagy az eredeti adatbázisra lenne szükségük. A gyakorlatok szakedzőktől, élsportolóktól is származhatnak, ez mindazonáltal kínálja, hogy a felhasználók a legjobbakkal hasonlítsák össze teljesítményüket, emellett tanulhassanak a szakemberektől. Ezek a funkciók számottevően bővítik a testen és a fülön viselhető szerkentyűk előnyeit és támogatják az eszközgyártókat termékeik megkülönböztetésében is.

A mesterséges intelligencia az érzékelőn fut, ezáltal nem létfontosságú felhő- vagy okostelefon-kapcsolat. Az adatok mindazonáltal titkosak maradhatnak, mert a tevékenységek internetkapcsolat vagy okostelefon csatlakoztatása nélkül is állandóan nyomon követhetők és elemezhetők. A peremhálózati mesterséges intelligencia amellett a késleltetés idejét és az energiafogyasztást is csökkenti, ezáltal a felhasználók rögvest kapnak visszajelzést, és ritkábban kell tölteniük készülékeiket.

Mindenre kiterjedő megoldás jó néhány szoftveropcióval

A modern érzékelő integrált egytokos rendszerként áll a gyártók rendelkezésére, amely a hardvert, a szoftvert és a beágyazott mesterséges intelligenciát is magában foglalja. Ezzel a megoldással kiemelkedően csökkenthető a testen viselhető berendezések fejlesztési ideje és költsége, ráadásul a korszerű fejlesztések is gyorsabban kerülhetnek a felhasználókhoz.

Az önállóan tanuló mesterségesintelligencia-alapú szoftveren kívül a Bosch Sensortec szoftvermegoldások nagyszámú kínálatát nyújtja a modern BHI260AP érzékelőjéhez. A testen viselhető alkalmatosságok gyártói szimplán feltölthetik a elengedhetetlen szoftvert az érzékelőre, lehetővé téve olyan alkalmazásspecifikus megoldásokat, mint az irány- és a pozíciókövetés és az úszás. Az érzékelő példaként négy eltérő úszásnemet – pillangó-, hát-, mell- és gyorsúszás – ismer fel. A BHI260AP programozható érzékelő, mindent összevetve a gyártók saját fejlesztésű, egyéni igényekre szabott szoftvereiket is integrálhatják vagy épp a felhasználói igényeknek megfelelően testre szabott megoldásokat is feltölthetnek rá. Annak érdekében, hogy az egyéni igényekre szabott megoldásokat védjék az illetéktelen használattól, az nagy tudású, programozható érzékelő digitális aláírást is ajánl.

A testen viselhető mesterségesintelligencia-alapú konstrukciók fejlesztésének újabb egyszerűsítésére a Bosch Sensortec a BHI260AP hordozólappal egyesült erővel alkalmazói alaplapot is ad, amely alacsony energiaszintű Bluetooth-kapcsolaton, vezeték nélkül csatlakoztatható az okostelefonokhoz.