Ökölvívóedző-képzés indul Debrecenben

Ökölvívóedző-képzés indul Debrecenben

Az országban fantasztikus ökölvívóedző-képzést indít a következő tanévtől a debreceni EURO Baptista Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola – hozta nyilvánosságra az intézmény igazgatója a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Novákné Kónya Zita kijelentette: a négyéves képzést a DVSC Ökölvívó Klubbal szövetségben indítják a 9. évfolyamos tanulóknak, akik a helyi tantervbe beillesztett tantárgyból érettségit tesznek, ezt követően egyéves OKJ-s képzést követően ökölvívó sportedzői képesítést szerezhetnek. Az igazgató nyomatékosította: az edzőképzéshez az iskolában minden tárgyi feltétel adott, merthogy az intézmény tornacsarnoka már évek óta az állam egyik legszínvonalasabb ökölvívóteremként funkcionál, négy ringgel és minden létfontosságú sporteszközzel felszerelve. A képzés elméleti hátterét részben a Debreceni Egyetem nevelői adják ezt követően, de számítanak a sportágban dolgozók szaktudására is, mindent összevetve a DVSC edzőire, és oktatóként részt vesz a tanulók tanításában például a Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) elnöke, Erdei Zsolt, a szövetségi kapitány, ifjabb Balzsay Károly és a szövetség stratégiai menedzsere, Kovács László is. A leendő edzők például egészségtant, edzéselméletet, vállalkozástant, anatómiai és élettani ismereteket tanulnak ezt követően, a képzést a 2018-2019-es tanévtől 12-24 fővel indítják – tette hozzá az igazgató. Ifjabb Balzsay Károly szövetségi kapitány szerencsésnek nevezte azokat a diákokat, akik középiskolában tanulhatják az ökölvívást. A megállapodásnak betudhatóan a gyerekek tudatosan készülhetnek a bajnokká válásra – nyilatkozott, hozzátéve, hogy reméli, az országban több hasonló képzés is indul ezután. Kovács László, a MÖSZ stratégiai menedzsere nyomatékosította: az ökölvívást eléggé sok hátrányos helyzetű gyermek választja, a szövetségnek így stratégiai célja, hogy nekik egyfajta életpályamodellel szolgáljanak. Ebben a programban jelentős helyet foglalhat el a debreceni képzés, amely alkalmat kínál arra, hogy később felnőttként a civil életben is megállják a helyüket.

Kovács László kifejtette: a DVSC Ökölvívó Klub az állam kihangsúlyozott utánpótlás-képzési centruma, és az elsőrangú munkát a következő évben a szövetség anyagilag is elismeri, ezáltal a klub több millió forint támogatásra számíthat. Szabó Sándor, a klub elnöke kijelentette: most csaknem 80 versenyzőjük van, náluk sportol például az a Bernáth Attila, aki elsőéves ifjúsági ökölvívóként ezüstérmet nyert az Európa-bajnokságon.

mti