Megnyílt a VI. Textilművészeti Triennále Szombathelyen

Megnyílt a VI. Textilművészeti Triennále Szombathelyen

Tizenöt állam 160 textilművészének 204 alkotása megfigyelhető a VI. Textilművészeti Triennálén, amit pénteken délután nyitottak meg a Szombathelyi Képtárban.

Szín, forma és technikai sokféleség fogadja a tárlat látogatóit, nehéz lenne egységes stílusról, irányzatról beszélni a kiállított művek láttán, mert valahány alkotó, annyi féle képen fejezi ki önmagát – nyomatékosította a megnyitón Cebula Anna művészettörténész, képtárigazgató.

A triennále témakiírásának megfelelően a művekben jelen van az „elmozdulás”. Hozzáfűzte, nem bármi néven nevezendő teljesítmény sem a művészektől, sem ugyanakkor a rendezőktől, hogy csaknem 50 éve pulzál Szombathelyen a textilművészet.

Felidézte azt, hogy a vasi megyeszékhely az elmúlt csaknem öt évtized alatt 78 textilművészeti kiállításnak, biennálénak és triennálénak adott otthont, ezek a művészeti események ugyanakkor az évek alatt internacionális rangot vívtak ki maguknak.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere köszöntőjében azt nyomatékosította: a település büszke az értékeire, amelyek közé sorolható a Szombathelyi Képtár textilgyűjteménye, amely a legnagyobbak közé sorolható az országban.

A polgármester szólt arról is, hogy reményeik alapján legközelebb már a felújított, korszerűsített képtárban tarthatnak ezután internacionális textilművészeti kiállítást.

A Szombathelyi Képtár földszintjén a triennáléval egy időben megnyílt a Textil szombathelyi útja 1970-2018 című prezentáció is, amely az elmúlt évtizedek biennáléinak és triennáléinak anyagaiból válogat és a szombathelyi gyűjtemény legnevezetesebb, kiállításokra legtöbbször kikölcsönzött darabjait szemlélteti. A triennále és a prezentáció is szeptember 2-ig nézhető meg.

mti