Május 15-ig jelentkezhetnek a települések a Virágos Magyarország versenyre

Május 15-ig jelentkezhetnek a települések a Virágos Magyarország versenyre

Május 15-ig jelentkezhetnek a települések önkormányzatai a 24. Virágos Magyarország környezetszépítő versenyre, amelyiknek fődíja Magyarország képviselete a 2018-es Európai virágos települések és falvak versenyén (Entente Florale Europe) – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) sajtótájékoztatóján Budapesten.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója kijelentette: Magyarország legnagyobb környezetszépítő versenyében 1994 óta több száz helység volt ott, és minden évben közel 3 millió embert mozgat meg.

Május 15-ig jelentkezhetnek a települések a Virágos Magyarország versenyre
illusztráció

Kiemelte, hogy a verseny népszerűsítésére elindultak a közösségi médiaplatformok (facebook.com/viragosmagyarorszag, instagram.com/viragosmagyarorszag), amellett a megszokott díjak mellett az MTÜ egy új különdíjat is hozott létre. A legvirágosabb úti cél díjat az a helység kapja, amelyik a verseny Facebook-oldalán a legtöbb szavazatot kapja.

Bocsi Andrea, a verseny nemzeti koordinátora közölte még, hogy a több minisztérium, szakmai és közösségi csoport által támogatott versenyt idén is 5 kategóriában hirdetik meg.

Az ez évi verseny csatlakozott az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) fenntartható turizmus fejlesztésének internacionális évéhez, így az értékelésnél a leglényegesebb szempont a fenntarthatóság lesz. A szakmai zsűri például a helység gondozottsága, virágos összképe, a nevelési-oktatási intézmények környezettudatos programja, valamint a helyi közösség mozgósításának sikere alapján értékel ezután.

A 12 európai országot átfogó Entente Florale Europe versenyen a magyar települések eddig 9 arany-, 25 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek, újabb 10-et mindazonáltal Európa-díjjal jutalmaztak. Az európai versenyen az idén Kaposvár (település kategória) és Tihany (falu kategória) képviseli Magyarországot.

mti