Magyarországi természethangokat magába foglaló album jelent meg

Magyarországi természethangokat magába foglaló album jelent meg

Az idén 30 éves WWF Magyarország és az Első Pesti Egyetemi Rádió együttműködésének betudhatóan megjelent az első, hazai természethangokat magába foglaló album. A Csendülő – Hallható Természetvédelem című lemezen hallható kétszázéves magyar fák susogása, rejtőzködő madarak éneke, folyók csobogása és Dráva menti szarvasbőgés is.

A kivételes album a természetvédelmi közösségi csoport elmúlt 30 évének számottevő állomásaira kalauzolja el a hallgatókat – tájékoztatta az idén megalakulásának 30. évfordulóját ünneplő WWF Magyarország a sajtó képviselőit.

Az album hallgatói élvezhetik többek között a püspökszilágyi patak csobogását, míg a tavaszi vihar esetén a klímaalkalmazkodást segítő telepített rönkgát felfogja a villámárvizet. Részesei lehetnek az UNESCO által a közelmúltban elismert Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum területén, a Lankóci-erdőben élő szarvasok bőgésének, és hallhatják a két alkalommal is sikeresen megóvott, háborítatlan Csarna-völgyi erdő élővilágát is – olvasható a közleményben.

Mindemellett kiderül, hogy milyen Tiszatarjánban a tikkasztó alföldi nyár hangja, vagy hogyan zajlik az élet a 2013-ban helyreállított vízi paradicsomban, a Szabadság-szigeten.

Ezeken a helyszíneken túl a WWF Magyarország és az Első Pesti Egyetemi Rádió a Normafán, Nagykőrösön, a Hajógyári-szigeten, a Bükk-fennsíkon és a Naplás-tónál vette még fel a természet hangjait.

Mint írták, ahhoz, hogy a legautentikusabb hangokat rögzíthessék, a felvételt készítő csapat elemei hajnalban indultak madáréneket felvenni, dermesztő hidegben vadkempingeztek a Bükkben, menekültek szúnyogok elől és egészen közelről tapasztalhatták meg a szarvasbőgést is.

A Csendülő – Hallható Természetvédelem című album elérhető a Spotify-on, az Amazon Musicon, a Deezeren és újabb több zenei streamingszolgáltatón is, a WWF Magyarország weboldalán mindazonáltal a hangokon túl térkép is nyújt támogatást az eligazodásban.

mti