Magyar filmek is indulnak a szarajevói filmfesztivál fődíjaiért

Magyar filmek is indulnak a szarajevói filmfesztivál fődíjaiért

Magyar dokumentumfilm, rövidfilm és diákfilm is versenybe száll a 25. szarajevói filmfesztivál fődíjáért, Szarajevó szívéért.

Az esemény honlapján olvasható program alapján 9 játékfilm, 16 dokumentumfilm, 14 rövidfilm és 14 diákfilm indul a Nyugat-Balkán egyik legjelentősebb fesztiváljának különféle díjaiért augusztus 16. és 23. közt.

Dokumentumfilm kategóriában láthatja a publikum Szabó Réka A létezés eufóriája című alkotását, ezenfelül Bársony Katalin Csillagfény távolság című filmjét, melynek Szarajevóban lesz a világpremierje is.

Rövidfilm kategóriában is két magyar produkciót vetítenek le a boszniai fővárosban. Tóth Luca Lidérc úr és Andrasev Nadja Symbiosis című filmje került be a válogatásba.

A diákfilmek közt Moldovai Katalin Amint eddig című diplomafilmjét és Gyulai Panni Broken Things című animációját tekinthetik meg a kíváncsiskodók.

A szarajevói filmfesztivál keretében rendezendő Talents Sarajevo programon 64 filmes vehet részt, köztük Kovács István direktor, Lányi Zsófia forgatókönyvíró, Nagy Botond operatőr, Felszeghy Ádám producer és Erkel Bálint direktor.

A jubileumi, 25. szarajevói filmfesztivált az UNESCO védnöksége alatt szervezik meg.

A szarajevói parádén csaknem kétszáz alkotást mutatnak be az utóbbi egy év filmterméséből, a hangsúly ezúttal is a térség, a volt Jugoszlávia tagországainak filmművészetén lesz, de érkeznek filmek Albániából, Örményországból, Ausztriából, Azerbajdzsánból, Ciprusról, Görögországból, Magyarországról, Máltáról és Törökországból is.

A filmfesztivál kísérőrendezvényeként gyerekprogramokat és kerekasztal-beszélgetéseket is szerveznek.

mti