Madách Imre Irodalmi Napok Alsósztregován és Csesztvén

Madách Imre Irodalmi Napok Alsósztregován és Csesztvén

Madách Imre Irodalmi Napokat tartanak a szlovákiai Alsósztregován és a Nógrád megyei Csesztvén; az esemény programjait Arany János születésének 200. évfordulója jegyében állították össze, és megemlékeznek a két költő barátságáról is.

Mócz Zoltánné kijelentette: Alsósztregován, Madách Imre szülőhelyén, ugyanakkor Csesztvén zajlanak a programok, ahol Madách házassága boldog éveit élte.

Az irodalmi napokat szokásossan megrendezik Madách Imre halálának évfordulóján, a programokat ezúttal is szövetségben szervezi a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma (SZNM-SZMKM) és Csesztve község önkormányzata.

Madách Imre 1860. március 26-án fejezte be Az ember tragédiáját. A kéziratot elküldte Arany Jánosnak, aki bele is javított, ezután a Kisfaludy Társaság 1861. október 10-i ülésén mutatta be a drámai költeményt, a mű azután 1862. január 12-én jelent meg.

A két költő barátságát a Tragédia indította el, és Madách 1864. október 5-én bekövetkezett haláláig jó néhány levélváltás kísérte. Madách és Arany irodalmi barátságáról szól Praznovszky Mihály: Madách arany évei című könyve, amit az irodalmi napok mindkét állomásán bemutatnak ezután.

Az alsósztregovai Madách-kastélyban Arany János: A nagyidai cigányok című művéből ad elő részletet Gál Tamás színművész, a két költő barátsága tiszteletére fát ültetnek a kastély parkjában, és koszorúzást tartanak Madách Imre síremlékénél.

Csesztvén folytatódik a program, Magyarország egyetlen Madách-emlékhelyén, ahol 1844 decembere és 1853 szeptembere közt élt a költő. 1862 augusztusában Madách itt fogadta Arany Jánost.

Csesztvén Fűzfa Balázs irodalomtörténész tart előadást az Arany-kultusz jelenségeiről, a költőt itt A fülemile bemutatásával idézik meg a dunaszerdahelyi Fókusz Gyermekszínpad előadásában, és koszorúzást tartanak az emlékháznál, ahol Liptay Katalin irodalmi szerkesztő mond emlékbeszédet.

A kétnapos eseményt E. Csorba Csilla művészettörténész, az Arany János Emlékbizottság tagja nyitja meg Alsósztregován, és mindkét településen bemutatják a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeum Arany-busz kiállítását.

mti