Kulturális céloknak is helyes tornacsarnokot osztottak ki Miskolcon

Kulturális céloknak is helyes tornacsarnokot osztottak ki Miskolcon

Tanítási, kulturális és szabadidős komplex fejlesztés valósult meg Miskolcon a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban: az avasi lakótelepen élőknek is nyitott, közösségi, kulturális feladatokat is ellátó, 1,45 milliárd forintból létrejött Közös-Tér Központot adományozták.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az átadás előtt az érdeklődőknek azt mondta: igencsak meghatározó az állami és egyházi iskolák, gimnáziumok “kisugárzása” minden településen, ezáltal Miskolcon is.

Azt mondta: itt és most a jezsuita szerzetesrend vezetésével épült meg ez a komplexum, “ez a csodálatos tornacsarnok”, amit nemcsak az iskola diákjai, hanem a lakótelepen élők is használhatnak.

Kiemelte: ez a gimnázium volt az első Magyarországon, amely bevezette az iskolai közösségi szolgálatot, munkát. Ez óriási változást hozott az országban, a fiatalok gondolkodásában is – tette hozzá az államtitkár.

Soltész Miklós fontosnak nevezte azt is, hogy egy-egy iskola, közösség a tágabb környezetére is hatást gyakoroljon.

A modern közösségi tér helyet ad a gimnázium mindennapos testnevelésóráinak, azonfelül heterogén versenysportok művelői és a lakosság rendelkezésére is áll ezután. A létesítményben keresztben két szabványméretű kosárlabdapályát, a játéktér centrumában egy centerpályát alakítottak ki elektromotorral leereszthető palánkrendszerrel, ami lehetőséget ad kosár-, kézi-, röplabda- és futsalmérkőzések megrendezésére is.

mti, fotó Vajda János