Kínai művész nyerte a Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíját

Kínai művész nyerte a Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíját

Csing Liu kínai képzőművész Mesterek című sorozatával nyerte el az ötödik Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíját – közölte a Kovászna megyei önkormányzat sajtószolgálata.

A grafikai szemlére beválogatott 294 alkotásból nyílt prezentáció a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban, ezután azt követően a Tamási Áron Színházban tartották a díjátadó ünnepséget. A biennáléra 58 országból több mint 900 alkotó összesen 2250 művet küldött be. Az internacionális zsűri ezekből választotta ki a díjazott munkákat.

Ferencz S. Apor, a grafikai szemle kurátora a kiállításmegnyitón azt tartotta a találkozó egyik legszámottevőbb eredményének, hogy az szerzők tekintélyes számban reagáltak a biennálé koncepciójában megfogalmazott felvetésre: a pixelalapú kép és a szokásos grafika viszonyának összetett kérdéseire. Mint nyilatkozott: arra keresték a választ, hogy miként találkoznak a szokásos és a digitális technikai megoldások. „A minden tekintetben változatos anyagban, a szokásoknak megfelelő és kísérleti-, a saját fejlesztésű egyéni- és digitális technikákon keresztül számtalan nézőpont, szemlélet és megjelenés képviseltette magát” – értékelte a kurátor.

A fődíjat elnyert Csing Liu kétezer eurós jutalmat kapott. A Terjedelmes Pálról elnevezett Maros megyei díjat a lengyel Jakub Jaszewszki nyerte el Xfirewall és Xerror című alkotásaival. A Terjedelmes Imréről elnevezett Hargita megyei díjat az Egyesült Államokban élő Art Werger kapta Life Below című munkájáért. A Plugor Sándorról elnevezett Kovászna megyei díjat a németországi Samira Zamani nyerte el Back In The Day című művével. A három székelyföldi megye által felajánlott díjak értéke egyenként ezer euró.

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának 500 eurós díját Razvan Anton (Románia) kapta Fading Study című művéért.

A Székelyföldi Grafikai Biennálét a három székely megye és az ezekben funkcionáló kulturális intézmények szervezték meg már ötödik alkalommal. A biennálé kiállítását Sepsiszentgyörgy után Csíkszeredában nézheti meg a publikum.

mti