Kezdetét vette a huszonegyedik internacionális gyermekkórus-fesztivál Komlón

Kezdetét vette a huszonegyedik internacionális gyermekkórus-fesztivál Komlón

Kezdetét vette pénteken a huszonegyedik Kodály Zoltán Internacionális Gyermekkórus Parádé Komlón, melynek versenyprogramjában vasárnapig négy állam nyolc együttese méri össze tudását a mecseki településben.

Az nyitó ceremónián Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a kórustalálkozó névadóját méltatva azt mondta: „Kodály Zoltán az alkotásaiban örökérvényű módon tudta kifejezni a magyarság lényegét”. A világhírű zeneszerző zenepedagógusi munkásságára térve felidézte azt, hogy iskolai fejlesztőmódszerét nemzetközileg jókora sikerrel alkalmazzák. Tekintélyes büszkeségnek nevezte, hogy az UNESCO a közelmúltban a Föld szellemi-kulturális örökségévé nyilvánította a Kodály-módszer népzenei értékőrző programját.

A politikus a rendezvényen külön köszöntötte a fesztivált 1972-ben életre hívó Tóth Ferenc Liszt-díjas karnagyot.

A múlt héten befejeződött Komlói Nem profi Színházi Találkozóra, ezenkívül a szeptemberben a településben megrendezendő Hét Domb Fesztiválra is utalva azt mondta: Komló a méretéhez képest az országos átlagnál jóval nagyobb szerepet vállal a kulturális összejövetelek, események szervezésében. A kulturális kormányzat idén e törekvéseket és a szektor fejlesztéseit csaknem 50 millió forinttal patronálja – nyomatékosította.

A hétvégi versenyprogramokon két kínai, egy lengyelországi, ezenfelül sepsiszentgyörgyi énekkar, tetejébe kecskeméti, péceli, pécsi és nyíregyházi kórus vesz részt. Versenyen kívül közreműködik a komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola kis- és nagykórusa is.

Az együttesek szombat délelőtt római katolikus templomban egyházzenében, délután ugyanakkor a színház- és hangversenyteremben polifón kategóriában mérik össze tudásukat. A díjátadó gálahangversenyre vasárnap 16 órától a települési sportközpontban kerül sor.

Komló 1972 óta javarészben kétévente rendezi meg a Kodály Zoltán Internacionális Gyermekkórus Fesztivált. A rendezvény célja a zeneszerző műveinek, munkásságának megismertetése, a nemzetek közti barátság erősítése, a részt vevő országok népdal- és kórusmuzsika-kincsének megismertetése, azonkívül a korunkbeli kórusművek bemutatása, népszerűsítése.

A település eddig több mint 30 állam csaknem 160 együttesét látta vendégül – közölték a szervezők.

mti