Két magyar is a Nemzetközi Fair Play Bizottság díjazottjai között

Két magyar is a Nemzetközi Fair Play Bizottság díjazottjai között (Portisch Lajos)

Tizenegy sportember, köztük két magyar, Sárosi Laura és Portisch Lajos részesült elismerésben az internacionális Fair Play Bizottság (NFPB) budapesti díjátadó ünnepségén.

A Magyar Akadémiai Akadémia épületében megtartott gálán Kamuti Jenő, az NFPB délelőtt újraválasztott elnöke kiemelte: akik most díjat kaptak, azok mind a fair play nagykövetei és megmutatták, hogyan lehet becsületesen sportolni.

Schmitt Pál, az internacionális Olimpiai Bizottság magyar tagja, a MOB tiszteletbeli elnöke beszédében Pierre de Coubertint idézte, aki úgy vélekedik, hogy a becsületes játékkal elért győzelem az egyetlen út. Hangoztatta még: a sport a nevelés eszköze, a demokrácia iskolája, s egy spanyol mondás alapján azt hivatott biztosítani, hogy felkészítse a testet a lélek virtusainak megvalósítására, mindenekelőtt a becsületességre.

Az ünnepségen ezúttal is fair play cselekedet, a fair play népszerűsítése, emellett fair play életmű kategóriában osztottak ki trófeát és/vagy diplomát, mindemellett Thomas Bachnak, az internacionális Olimpiai Bizottság elnökének ifjúsági fair play díja is gazdára talált.

Sárosi Laura tollaslabdázó idei sportszerű cselekedetéért különleges fair play diplomát kapott, miközben a sakkozó Portisch Lajos életmű kategóriában emlékplakettet vehetett keresztül.

A riói kvótáért harcoló Sárosi az áprilisi a franciaországi Eb második körében 1-0-ra vezetett a negyedik helyen kihangsúlyozott német Karin Schnaase ellen, mikor is ellenfelének elszakadt a cipője. A szabályok alapján a játékos nem hagyhatja el a pályát, a németnek mindazonáltal nem volt tartalék cipője, ezáltal a magyar tollaslabdázó flottul megnyerhette volna a mérkőzést és ezzel tekintélyes lépést tett volna a kvótaszerzés felé, ő viszont odaadta tartalék cipőjét ellenfelének, aki végül legyőzte őt. Sárosi később ranglistahelyezésével mindent összevetve is indulhatott az olimpián.

A magyar versenyző nem tudott megjelenni a gálán.

A sakkolimpiai bajnok Portisch, a Nemzet Sportolója azzal érdemelte ki az elismerést – amint az méltatásában olvasható -, hogy „sosem a díjakért játszott, hanem a játék öröméért és a verseny kedvéért”, ezenfelül „sportolói karrierjét a sportszerűség szellemében folytatta, és valódi példakép lett a fiatalabb sakkozó nemzedéknek”.

A díjazottak:

Fair play cselekedet:

– Pierre de Coubertin trófea: Ruth Chebitok (kenyai, atléta), Ashley Liew (szingapúri, atléta)

– diploma: Szciapan Papou (fehérorosz, szambós), Massimo Taurino (olasz, labdarúgóedző)

– különleges fair play diploma: Sárosi Laura (tollaslabdázó)

A fair play népszerűsítése:

– Willi Daume trófea: Tadeusz Olszanski (lengyel, újságíró, publicista, író, fordító, és sporthivatalnok)

– diploma: Leonyid Szluckij (orosz, labdarúgóedző)

Fair play életmű:

– diploma: Zygfryd Kuchta (lengyel, kézilabdázó, ezt követően edző), Guillermo Echevarría Pérez (mexikói, úszó, testnevelő tanár)

– emlékplakett: Portisch Lajos (sakkozó)

A NOB elnöke nyújtotta ifjúsági fair play díj:

Gyenyisz Szamojlov (orosz, labdarúgó)

mti