Jövő nyárra készülhet el a regéci vár részleges rekonstrukciója

Jövő nyárra készülhet el a regéci vár részleges rekonstrukciója

Az elképzelések alapján jövő nyárra készülhet el a regéci vár ebben a pillanatban zajló részleges rekonstrukciója, aminek keretében sütőházat, sáfárházat és borozót is kialakítanak, azonfelül több kiállítással is készülnek a látogatóknak.

Virág Zsolt projektvezető az 1,9 millió euróból megvalósuló munkálatokat bemutató sajtótájékoztatón közölte: a több mint 300 éve lerombolt erődítmény történeti és építészeti hitelességen alapuló részleges rekonstrukciója zajlik éppen, a tervezett építkezés 60 százalékánál tartanak most. Az európai uniós forrásból, határon átnyúló program keretében megvalósuló fejlesztés részeként újjáépül a palotaszárny, illetve állagmegóvási munkálatokat végeznek el több épületrészen.

A részletekről szólva kifejtette: a reneszánsz palotaszárny romos falait szokásos építési technikával építik újjá. A tervezett kiállítások bemutatják ezután többek között a 17. századi északkelet-magyarországi palotaenteriőrök elemeit, a helyi régészeti feltárások alatt előkerült habán padlócsempéket, bokályos falicsempéket, cserépkályha-töredékeket, díszedényeket. Felidézik a vár „fényes korszakait” is, vagyis mikor is az erődítmény Alaghy Menyhért és Erdődy Anna birtokában volt, a Rákóczi-korszakot, ezenkívül Zrínyi Ilona birtokosi tevékenységét – sorolta a projektmenedzser.

Virág Zsolt hangoztatta még: a háromszintes alkotmány pincéjében borozót, pihenőteret formálnak ki, a sütőházban bemutatják, hogyan készültek az ennivalók a középkori berendezésekkel, a sáfárházban ugyanakkor az ennivalók tárolását, feldolgozását tekinthetik meg a kíváncsiskodók. A leányasszonyok házában az udvarhölgyek által használt bútorokat, eszközöket, ruhákat és ékszereket mutatják be.

A magas várakban nagy érték volt a víz, így a mosás esetén rendkívüli takarékosságra törekedtek, ennek módjai is láthatóak lesznek Regécen – ígérte Virág Zsolt.

A regéciek partnere a határon átnyúló programban a szlovákiai Bodrogszerdahely, Nagykövesd és Nagyida. A projektmenedzser kiemelte a bodrogszerdahelyi Vécsey-kastély felújítását, ahol Kossuth Lajos a jogakadémia elvégzése után a gyakornoki idejét töltötte. Mint rámutatott, a regécihez hasonló fejlesztések sokat jelentenek az adott helység, sőt a térség részére is.

Ma Magyarországon már 19 vár funkcionál nyereségesen, köztük van a regéci is, ahol az előző, 2016-ban zárult – a jelenlegihez hasonló léptékű – projekt eredményeként lényegesen megugrott a turisták száma. Akkor a településen látogatóközpontot építettek, a várban újjáépítették az öregtornyot, mindemellett büfét, beléptető épületet és vizesblokkot alakítottak ki – idézte fel Virág Zsolt.

Bakos Ferenc, Regéc polgármestere hangoztatta még: az előző korszerűsítésnek hála pár ezerről 42 ezerre növekedett a vár éves látogatószáma és hasonló mértékű növekedést várnak a most zajló beruházástól is.

Mindezzel nemcsak megmentették II. Rákóczi Ferenc gyermekkorának és a magyar történelemnek egy jelentős színhelyét, de munkahelyeket is teremtettek. A turisztikai kíváncsiság növekedése nagy lökést adott a helység és a térség más jellegű idegenforgalmi szolgáltatóinak is, példának okáért a szállásadóknak, ami felettébb jelentős, mert Regéc olyan térségben fekszik, ahol nehéz munkahelyet találni – nyomatékosította a polgármester.

mti