Jókai-konferencia lesz Balatonfüreden

Jókai-konferencia lesz Balatonfüreden

Jókai-konferenciát tartanak december első hétvégéjén a balatonfüredi Városi Múzeumban, a kétnapos irodalmi seregszemle témája az író novellisztikája – hangzott a szervező, Tempevölgy Folyóirat főszerkesztőjének tájékoztatója.

Tóbiás Krisztián közölte, hogy amíg Jókai regényei széles körben ismertek, addig több kevésbé olvasott novellája van, ezért tartják fontosnak a mesterek, hogy közülük minél többet megismertessenek és megőrizzenek az utókor részére.

Kijelentette még: Jókai Mór regényeit archaikus nyelvezetük okán nehezen értik a mai fiatalok, novellái ellenben terjedelmük és nyelvhasználatuk folytán is nehézség nélkül értelmezhetők.

A szimpóziumon mások mellett Eisemann György, Fried István és Szajbély Mihály tart előadást, az elemzett novellákat a Tempevölgy Folyóirat adja ki a 25 írást magába foglaló, A Balaton Vőlegényei című kötetben, amelyhez kapcsolódóan jövőre a szimpózium előadásairól szóló tanulmánykötet is napvilágot lát. Ezen kívül bemutatják a tanácskozáson a tavalyi Kisfaludy-konferencia tanulmánykötetét is – közölte Tóbiás Krisztián.

A novelláskötet címadó írása, A Balaton Vőlegényei, egy balatonfüredi legendán alapszik, miszerint a Balaton régóta megkövetelte áldozatait. A novellában szereplő két fiatalember a vízben leli halálát. Az egyik holttest előkerül. A másik férfi családja a sírt felkeresve követeli, mutasson irányt az elhalálozott, hogy megtalálják a fiúk holttestét, amelyre végül a tihanyi öbölben lelnek rá – részletezte a szimpózium szervezője.

Tóbiás Krisztián felelevenítette: az ez évi szimpózium a negyedik abban a 2005-ben útjára indított sorozatban, melyet hosszabb szünet után, 2012-ben a Tempevölgy folyóirat és Balatonfüred városa szövetségben szervez kétévente.

A tanácskozás nyitott a nagyközönség részére – fűzte hozzá.

mti