Idén első alkalommal versenyeznek egész estés dokumentumfilmek a miskolci CineFesten

Idén első alkalommal versenyeznek egész estés dokumentumfilmek a miskolci CineFesten

Idén első alkalommal szállnak versenybe egész estés dokumentumfilmek a CineDocs nevű új szekcióban a 16. CineFest Miskolci Internacionális Filmfesztivál dokumentumfilmes versenyprogramjában; az ez évi mustrát szeptember 13. és 21. közt rendezik meg.

A szervezők információja alapján a CineFest internacionális trendekre reagálva teremtette meg a CineDocs nevű új szekciót, ahol 11 magyar és internacionális alkotás megjelenik.

A modern szekcióban két világhírű Oscar-díjas direktor – Ron Howard és Asif Kapadia – filmje is versenybe száll. Ron Howard Pavarotti című életrajzi dokumentumfilmje a többszörös Grammy-díjas tenort, a világsztárt mint az embert ismerteti. Szintén egy világsztárt hoz testközelbe Asif Kapadia Diego Maradona című filmje, amely a feltörekvő tehetséget, a futballista szupersztárt, a nápolyi istent, a gengszterek barátját és az emberi ronccsá váló sztár bukását ugyanúgy a nézők elé tárja.

Első alkalommal lesz érzékelhető Magyarországon a cannes-i díjazott Chris, a svájci című leleményes dokumentumfilm. Anja Kofmel direktor alkotásában megpróbálja kinyomozni a délszláv háború során eltávozott Christian Würtenberg, svájci haditudósító rejtélyes halálának okait és körülményeit.

A CineDocs szekcióban három magyar film is megjelenik. A rendezvényen mutatkozik be a magyar HBO új, saját gyártású dokumentumfilmje, Bársony Katalin a Csillagfény távolság című alkotása, amely a magyar és internacionális dzsessz világába kalauzolja a nézőket. Balázs József zeneszerző, a dokumentumfilm főszereplője arról álmodik, hogy Amerikában is felfedezik.

Lerner János a Vadonvilág – gróf Széchenyi Zsigmond nyomában című dokumentumfilmje a Kilimandzsáró vidékére kalauzol el és mozaikszerűen eleveníti fel Széchenyi Zsigmond vadász, író életének legjelentősebb, életbevágó epizódjait.

A parádén lesz a világpremierje a Kossuth-díjas Almási Tamás direktor Folyékony arany című egészestés nagy-dokumentumfilmjének. Az első magyar borról szóló mozifilm a tokaj-hegyaljai borvidék elkötelezett borászait és a tokaji aszút szemlélteti.

A CineDocs szekcióban szereplő akadémiai versenyfilmek a mesterséges intelligenciát és a holdutazást helyezték a fókuszba. Veronika Janatková Jegy a Holdra című alkotásában leleményes és humoros módon tárja fel a Pan Am légitársaság Holdutazás projektjét, és elénk tárja a ma is élő jelentkezők magán történeteit, a fázis jellemzőit.

A locarnói globális bemutató után érkezik Miskolcra Elsa Kremser és Levin Peter Space Dogs című filmje, amely Lajka kutyáról szól. Az alkotás két rendezője is részt vesz a 16. CineFesten.

mti