Fókuszban a kisméretű otthonok – Mindent összevetve lehet tágasabb a kis lakóhely

Fókuszban a kisméretű otthonok – Mindent összevetve lehet tágasabb a kis lakóhely

Bár az elmúlt évtizedekben mérséklődött Magyarországon az egy- és kétszobás lakóhelyek aránya, ezenkívül növekedett az otthonok átlagos alapterülete, hazánkban még állandóan negyedmillió egyszobás, és újabb 1,2 millió kétszobás lakóhely van. Ezekben a kisméretű otthonokban minden apró trükk jól jön ahhoz, hogy jobban kihasználjuk a szűkös négyzetmétereket vagy akár vizuálisan tágítsuk a teret. Az LG most összegyűjtötte mindehhez a legjobb tippeket.

Budapest, a kis lakóhelyek települése

Magyarországon 230 ezer lakóingatlan alapterülete nem éri el a 40 négyzetmétert, a KSH által közölt adatok alapján ugyanakkor Budapesten találni a legnagyobb arányban kisméretű otthonokat. Budapesten a lakóhelyek közel 15%-a esik a mindössze 39 négyzetméteres kategóriába, ami két és félszerese a 6%-os országos átlagnak. Ugyancsak Budapesten eminens az egyszobás lakóhelyek súlya: a 14%-ot közelítő arány az országos érték bő duplája. Mivel a meghatározóan megemelkedett ingatlanárak okán manapság nehéz nagyobb lakóhelybe költözni, ajánlott átgondolni, hogy milyen megoldásokkal tehetőek minél komfortosabbá, komfortosabbá a létező otthonok.

Rejtett megoldások

A kis lakóhelyekben, főleg a régi építésű, nagy belmagasságú otthonok tekintetében kívánatos felfelé gondolkodnunk: melyet lehet, felszerelhetünk a falakra, de akár szintekkel is tagolhatjuk a teret. Egy dobogó beépítése példának okáért lehetőséget ad arra, hogy ameddig ezen az építményen a dolgozószobánkat formáljuk ki, alá egy kihúzható kanapét vagy ágyat, esetleg nagyméretű fiókokat rejtsünk el. Mindent összevetve egy garzonlakásban is több szerepkört különíthetünk el egyetlen helyiségen belül. Ha nincs lehetőségünk nagyobb beruházásra, egy ággyá formálható kanapéval nappal közösségi térré, éjjel mindazonáltal hálószobává tehetjük lakóhelyünk egyetlen nagyobb szobáját. Egy összehajtható vagy falra szerelt, felhajtható asztal ugyancsak jó döntés egy kis lakóhelyben, mivel mindent összevetve csak akkor foglalja ezután a helyet a bútor, mikor is tényleg szükségünk van rá. Ha többfunkciós helyiségünket nem szeretnénk a tévé köré szervezni, nagy hasznunkra válhat egy kényelmesen hordozható projektor és egy Bluetooth-hangszóró, melyekkel bármilyen napszakban házimozivá formálhatjuk a szobát.

Legnagyobb bútoraink közt a háztartási gépek

Bármilyen okosan is bánunk a tárolóhelyiségekkel, rejtett megoldásokkal, lakóhelyünk tekintélyes méretű háztartási gépei sokszor felülírják a helytakarékosság szempontjait. A kisebb lakóhelyekben ritkán van hely a fürdőszobában egy mosógépnek, így az sokszor a konyhába kerül. Mivel a kis lakóhelyekben sokszor a teregetés is nehézséget okoz, tudniillik a szárítóállvány folytonosan sok helyet foglal és feleslegesen növeli a páratartalmat, sokan döntenek szárítógép vásárlása mellett. Az LG alapján ilyenkor javasolt egy mosásra és a ruhák szárítására ugyanúgy alkalmas, túlságosan helytakarékos mosó-szárítógépben gondolkodnunk. Extra megoldás az ún. TwinWash kialakítás, ami gyakorlatilag egy mini- és egy főmosógépet jelent egymásra helyezve: miközben az alsó, kisebb dobban egy kis porció, addig a felső, nagyobb dobban egy nagyobb dózis ruhát moshatunk egyidejűleg úgy, hogy közben nem veszítünk lakóhelyünk hasznos alapterületéből.

Hasonlóan helytakarékos megoldás lehet – ha elég magas a mosógépnek helyet adó helyiség –, hogy a masina fölé egy összeépítőkeret hozzájárulásával helyezzük el a szárítógépet. Egy kicsi, de gyakran használt konyhába célszerű olyan hűtőt választani, mint az alulfagyasztós LG modellek, melyekben megtalálható az ún. Kopp-Stop ajtónyitás. Ez azt jelenti, hogy az bejárat a hűtőfal síkjában teljesen kinyitható, mindent összevetve fal vagy bútor mellé egészen szorosan helyezhető, és a fiókokat is gát nélkül ki lehet húzni. Helytakarékosság szempontjából kitűnő lehetőség lehet egy alulfagyasztós hűtő, de ha nagyobb tárolóhelyre van szükség, ajánlatos megfontolni egy keskeny négyajtós modellt, ami 508L kapacitást nyújt mindössze 835 mm szélesség mellett.

Vizuális átverés: a térérzet

Nagyszámú apró, gazdaságos megoldással tágíthatjuk otthonunkban a teret. Egy kisméretű otthonban a világos színek és falak közt tágasabbnak érezhetjük a szobát, egy ötletes fotótapétával ugyanakkor akár tengerpartot vagy nagyvárosi parkot is varázsolhatunk a falakra, ezzel növelve a térhatást. Hasonlóan sokat dobhat a térérzetünkön, ha nagyméretű tükröket helyezünk el a lakóhely egyes pontjain. Lakástextilekből kívánatos könnyed, ugyancsak világos darabokat választani, hogy ezzel se nehezítsük el szobánk hangulatát.