Fennállásának kétszázadik évfordulójára készül a világhírű madridi Prado múzeum

Fennállásának kétszázadik évfordulójára készül a világhírű madridi Prado múzeum

Olyan programokkal készül fennállásának kétszázadik évfordulójára a madridi Prado múzeum, amelyek közelebb hozzák az intézményt a közönséghez – erről Miguel Falomir igazgató beszélt madridi sajtótájékoztatóján, ahol ismertette a világhírű múzeum ünnepi programtervét.

Az évfordulós eseménysorozat 2018. november 19-től 2019. december 31-ig tart ezután. „Az elképzelésünk az, hogy elérjük a lehető legszélesebb közönséget” – hangoztatta az igazgató.

Ennek egyik módja, hogy egy-egy hónapra kölcsönadnak gyűjteményükből antikvitásakat más spanyolországi múzeumoknak, még az észak-afrikai spanyol exklávékba, Ceutába és Melillába is visznek ezután műremekeket. A program a Turné Spanyolországban címet kapta.

A vándorló Prado titulussal rendelkező akciójuk keretében mindazonáltal kamion járja ezt követően az országot, és a múzeumban látható egyik legnevezetesebb festmény, Diego Velázquez Udvarhölgyek című mesterművéről szóló utazótárlatot viszi el a legtávolabbi helyszínekre is.

A hétmillió eurós költségvetésből szervezett évfordulós események közt számtalan expo megjelenik, ezekből az első a Cirka 1819 nevű prezentáció, amelyen 75 alkotást mutatnak be, megközelítően a múzeum alapításának időszakából. A jövő év novemberétől megfigyelhető válogatásban mások mellett Goya, Géricault, Turner, Friederich és Delacroix művei megjelennek.

2019 tavaszán az amszterdami Rijksmuseummal együttműködésben mutatják be a Velázquez, Rembrandt, a spanyol és holland aranykor című kiállítást, ezt követően a Fra Angelico és a firenzei reneszánsz kezdetei titulussal rendelkező tárlatot.

Külön kiállítást szentelnek a spanyol Francisco Goya rajzainak, és idősebb Pieter Bruegel flamand festő műveinek is, amellett a főépületben kilenc termet szentelnek XVII. századi flamand és holland szobrászok műveinek, és megnyitják a modern, Ión galéria nevű részleget.

A bicentenárium alkalmából több szakmai konferenciát is szervez a Prado, ugyanakkor koncerteknek is otthont ad az objektum, ahol bemutatnak olyan filmeket is, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a múzeumhoz. Mint amilyen Milos Forman Goya kísértetei című mozija vagy Fernando Trueba A művész és a modell című alkotása.

Meghirdetik valamint a mikromecenatúra programot is, amellyel bárki a művészet mecénásának érezheti magát egy szerényebb hozzájárulással is. Az akcióban a múzeumnak adományozható maximális összeg 150 euró.

Az eredeti elképzelések alapján 2019-re el kellett volna készülnie a múzeum bővítésének, amellyel Norman Foster brit sztárépítészt bízták meg. A

Pradót összekötik egy közeli, 17. századi épülettel, ezáltal a képtár

egy 2500 négyzetméteres kiállítótérrel bővül, ám az 2021 végére készül el az aktuális tájékoztatás alapján.

A madridi Prado a Föld legnagyobb és leglényegesebb múzeumai közé sorolható, és Spanyolország egyik legjelentősebb közgyűjteménye, amely előző évben több mint 3 millió látogatót fogadott.

mti