Fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepli a ferihegyi Aeropark Repülőmúzeum

Fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepli a ferihegyi Aeropark Repülőmúzeum

Fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepli a ferihegyi Aeropark Repülőmúzeum, a helyszínen a érdeklődők megismerhetik többek között a repülés hőskorát, a Malév 66 éves történetét, ugyanakkor betekintést kaphatnak a korszerű légiközlekedés hétköznapjaiba, a Liszt Ferenc Internacionális Repülőtér és a Debreceni Internacionális Repülőtér kulisszái mögé is – tudatta az Aeropark-Légiközlekedési Kulturális Center (LKK) a sajtó képviselőivel.

A ferihegyi Aeropark Repülőmúzeum 1991-ben nyitotta meg kapuit. A kiállítóhely alapjait már az 1970- es évek második felében letették a repülőtéri mesterek, miután világossá vált, hogy a Malév a következő időszakban több repülőgépét, köztük Il-18-asokat és Tu-134-eseket is kivonja a forgalomból. A Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság és a Közlekedési Múzeum segédkezésével létre jött repülőskanzent végül a 2-es Terminál közelében formálták ki – olvasható a közleményben.

Mint írják, a Légközlekedési Kulturális Centrum 2013 óta üzemelteti és fejleszti az Aeroparkot, amely mára az állam egyik leglátogatottabb múzeuma lett, minden évben csaknem 70 ezer látogatót fogad. A helyszínen most 13 légijármű ismerteti a magyar polgári repülés múltját 1946-tól a kétezres évek elejéig. Ezek mellett számtalan jellegzetes repülőtéri földi jármű is szemrevételezhető és kipróbálható, a óriási tűzoltóautótól kezdve a repülőgép-vontatón át az előteres Zsiguliig vagy Wartburgig. A vendégek nemcsak a múltba kóstolhatnak bele, hanem a jelenbe is, mert az Aribus A320neo szimulátorban abból kapnak ízelítőt a résztvevők, hogyan dolgoznak a pilóták napjaink egyik lemodernebb repülőgépén.

A közlemény kitér arra is, hogy az Aeropark egyik leginkább közkedvelt állandó programja a reptérlátogatás, melyen

muzeális Malév Ikarus autóbuszokkal viszik be a érdeklődőket a Liszt Ferenc Internacionális Repülőtér kulisszái mögé. Minden évben átlagosan 30 ezer vendég ismerheti meg Ferihegy titkait, a reptérlátogatás ugyanakkor 2022-től már Debreceni Internacionális Repülőtéren szintén rendelkezésre fog állni – olvasható a közleményben.

mti