Ezek a tévhitek élnek a magyarokban a háztartási gépekkel kapcsolatban

Ezek a tévhitek élnek a magyarokban a háztartási gépekkel kapcsolatban

Hűtőgép, mosógép, mosogatógép – ezek a konstrukciók csaknem az összes háztartásban megtalálhatók, ámde több esetben helytelenül használjuk őket. Az LG Magyarország így egy országos kutatásban járt utána annak, hogy melyek az ezeket a gépeket övező legjellemzőbb tévhitek Magyarországon. Az EcoLogic titulussal rendelkező felmérés eredményeit az LG háztartási elektronikai üzletágának szakértője, Kékesi Martin nyújt támogatást helyre tenni.

1. Tízből hat magyar a mai napig elöblöget minden edényt és tányért a mosogatógépbe helyezés előtt

Valószínűleg az lehet e mögött, hogy sokan csak egy-két naponta indítják el a mosogatógépet, és nem szeretnék, ha addig a szennyeződések ráragadnának az edényekre. A tányérokon maradt ételmaradékokat viszont elég egy suhintással letakarítani, utána nyugodtan a mosogatógépbe helyezhetők, mivel egy rendszeresen karbantartott masina szűrője felfogja ezeket a szennyeződéseket – természetesen nem szabad elfeledkezni a szűrő rendszeres és alapos tisztításáról sem – mondja Kékesi Martin.

Mindemellett napjainkban már vannak olyan masinák, amik a forró gőz segédkezésével gördülékenyen eltávolítják a makacs ételmaradékokat is a tányérokról és edényekről. Így napjainkban már ezek folytán sem kell aggódnunk.

2. A magyarok több mint fele alapján a hűtőszekrény rekeszei csak rendszerezési szerepkört töltenek be.

Ezelőtt ez tényleg ezáltal volt, ám a Total No Frost rendszerű hűtők megjelenésével – amik állandóan keringetik a levegőt a szerkezetben a páralecsapódás elkerülése érdekében – a páramentes környezetben idő előtt kiszáradhatnak az eszközben tárolt zöldségek, gyümölcsök.

Így töltenek be fölöttébb meghatározó szerepet a haladó szellemű hűtőszekrény egyedi tárolórekeszei, ugyanis azok a funkciójuktól függően eltérő módon segítenek az ennivalók frissességének megőrzésében. Példaként az ideális páratartalom fenntartásáért az erre kialakított fiókban egy különleges bordázott felületű lap felel. Ameddig egy másik fiókban a hőmérsékletet tudjuk módosítani annak érdekében, hogy a pár napja megvásárolt hús ugyanolyan friss maradjon, amíg elkészítjük, és nem kell a fagyasztással, ezután a kiolvasztással bíbelődni.

3. A magyarok több mint harmada alapján csak telepakolt mosógépet kívánatos elindítani

Sokan azt gondolhatják, hogy a mosógépet csupán teli töltettel használva időt és energiát, azaz pénzt spórolnak, de ez a mai haladó szellemű készülékeknél már koránt sincs mindent összevetve. Nagy mennyiségű mosógépben felfedezhető úgynevezett súlydiagnosztika, ami a ruhatöltet mennyiségéhez igazítja a mosási program hosszát, a felhasznált víz és – korrekt esetben – mosószer mennyiségét is. Ezáltal értelemszerűen kevesebb ruhánál rövidebb, többnél ugyanakkor hosszabb mosást indít.

Másrészt, ha fölöttébb telerakjuk a mosógép dobját ruhákkal, akkor a rendszer nem tudja azokat kellő hatékonysággal átmozgatni, mindent összevetve a textíliák sem tisztulnak meg megfelelően. Azért, hogy ezt elkerülhessük, tanácsos az „ökölszabályt” alkalmazni. Ez nem elírás: maximum annyi ruhát pakoljunk a gépbe, hogy a töltet teteje és a dob felső része közé még beférjen az öklünk.

4. A magyarok több mint negyede vallja, hogy minél hidegebb a hűtő belső hőmérséklete, annál tovább eltarthatók benne az ennivalók

Ez a feltételezés igaz a mélyhűtőre, de csak részben igaz a hűtőszekrényre. Igazság szerint a hűtő során nincs egyenes összefüggés a minél hidegebb hőmérséklet és az eltarthatóság közt, mindemellett sok élelmiszernek viszont nem tesz jót a túlzott hideg, példának okáért a gyümölcsök, zöldségek rövid időn belül megfonnyadnak a nagy hidegtől. Roppant módon lényeges a frissesség megőrzése szempontjából ugyanakkor, hogy a hőmérséklet ne ingadozzon. Ennek köszönhetően tanácsos olyan készüléket választani, ami korszerű technológiával képes nagyjából 0,5 -os tartományban tartani a hőmérséklet-ingadozást, mindent összevetve a tradicionális hűtőrendszereknél hosszabban tartó frissességet biztosíthat.

A FreshConverter technológiával felszerelt korszerű hűtők olyan hőmérsékletet képesek biztosítani a különféle alapanyagok részére, hogy azok a lehető legtovább eltarthatók legyenek az erre kialakított fiókban. A húsoknál ez -2, a halaknál 0, a zöldségeknél ugyanakkor hozzávetőlegesen +3 Celsius fok: természetesen ezáltal sem tárolhatóak a végtelenségig, de pár napot nyerhetünk.

5. A kézi mosogatás a magyarok negyede alapján víztakarékosabb és energiahatékonyabb a gépi mosogatásnál

E tévhit mögött valószínűleg az állhat, hogy sokak alapján a mosogatógépek egy cikluson belül túl sok vizet elhasználnak. Ezek a konstrukciók viszont egy ciklus alatt durván számítva 11-14, takarékos üzemmódban akár mindössze 9 liter vizet használnak el. Ezzel szemben kézi mosogatáskor, ha csak 3 percig folyatjuk a vizet, már elérjük a 9 litert.

Mindemellett a mosogatógéppel sokkal higiénikusabb eredményt tudunk elérni, ugyanis ezek a szerkezetek akár 60-65 fokos vízhőmérséklettel is működnek, miközben egy kézi mosogatást gyakorlatilag képtelenség ilyen forró vízzel biztonságosan megoldani.

6. Magasabb hőfokú mosás egyenlő tisztább ruha – állítja a magyarok közel negyede

Ez a tévhit valószínűleg abból alakulhatott ki, hogy a felhasználók a hatékony fertőtlenítést és a magas fokú higiéniát összekötik a magas hőmérséklettel. Egyrészt a mai mosószerek már 30-40 fokon is eredményesen képesek megtisztítani a ruhákat, másrészt a hétköznapi mosások túlnyomó többségénél nincs szükség fertőtlenítésre. Mindemellett a ma használatos textíliák anyaga sokkal inkább roncsolódik a forró vizes mosástól, ezáltal érdemesebb az alacsony hőfokú mosóprogramok közül választani. Nem mellesleg ezzel a villanyszámlát is kordában tarthatjuk.

Ha releváns, hogy a ruhánk némely baktériumoktól is megtisztuljon – példának okáért hosszabb időt töltöttünk egészségügyi intézményben vagy izzasztó fizikai munkával, netán pollenekre érzékenyek vagyunk – javasolt gőzfunkciós készüléket választani. A gőz hiszen a ritkább halmazállapotának hála hatékonyabban tisztítja a ruha szöveteit, mint a hasonlóan magas hőmérsékletű, mindössze víz és vegyszer felhasználásával végzett mosás, ezenkívül a textíliák anyagával is jóval kíméletesebb.