Este 11 órára állhat vissza az európai légtér egész kapacitása

Este 11 órára állhat vissza az európai légtér egész kapacitása

Este 11 órára állhat helyre az európai légtér egész kapacitása az Eurocontrol brüsszeli centrumában ezelőtt történt számítástechnikai meghibásodás okán. A menetrend várhatóan csak a reggeli üzemkezdetre áll vissza.

Az Eurocontrol honlapján található tájékoztatás alapján este 8 órakor megszüntették az ezelőtt a biztonság érdekében bevezetett kényszerhelyzeti üzemet, és a légtér ezelőtt elrendelt kapacitás-csökkentését is szakaszosan feloldják. A szerverek visszaállításával várhatóan este 11 órára végeznek.

A hálózat működéséért felelős számítógépes program újraindítását követően belső tesztelést futtattak Európa repülőterei, légitársaságai és nemzeti légi-irányítási rendszereinek bevonásával. A szofterhiba elhárítását követően helyreállt és üzemel a légiközlekedést irányító, átfogó európai rendszer.

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy a késések szakaszosan szűnnek meg, de a járatok maguk előtt görgetik az ezelőtt felhalmozott késést, így a menetrend várhatóan csak a reggeli üzemkezdetre áll vissza.

Az Eurocontrol korábbi információja alapján a forgalom áramlását szervező rendszerekben keletkezett hiba, amely érintette a repülési terveket magába foglaló adatbázisokat is. Emiatt minden légitársaságnak a délután fél 1 előtt beadott repülési tervét újra le kellett adnia.

Több európai repülőtér – többek között A főváros, Helsinki, Prága, Dublin, Koppenhága, Amszterdam – késékről és járataik újratervezéséről adtak hírt. A brüsszeli Zaventem internacionális repülőtér információja alapján az induló járatok számát óránként tízre korlátozták. Az Eurocontrol történetében ezen kívül eddig egy hasonló mértékű hiba és leállás volt, 2001-ben.

mti