Civilek az AI-pályán

Civilek az AI-pályán

Az emberek kérdéseire automatán választ adó gépek tehetik hatékonyabbá a közjóért dolgozó társadalmi szervezetek tevékenységét, amelyek részére nem elérhetetlenek a mesterséges intelligencia vívmányai – derült ki a Microsoft és a NIOK Alapítvány „AI for Good” NGO Brunch rendezvénysorozatának márciusi állomásán.

A mesterséges intelligencia az összes régebbinél hatékonyabbá és célirányosabbá teheti az ember mindennapi tevékenységeit, mindent összevetve soha nem látott mértékben szabadítja fel a kreativitást. „Ez a humanitárius segítségnyújtással foglalatoskodó közösségi csoportok előtt is új kapukat nyithat meg” – hangoztatta Kiss Zoltán, a Microsoft Magyarország felhőszolgáltatások divíziójának vezetője a vállalat legutóbbi NGO Brunch titulussal rendelkező összejövetelén. Ezen olyan funkciókat mutattak be a mesterséges intelligencia és a felhőszolgáltatások világából, amelyek hatékonyabbá tehetik az önkéntes és karitatív tevékenységeket végzők tevékenységét.

A chatbotok példaként az adománygyűjtésben és a támogatókkal való kapcsolattartásban lehetnek hasznosak. A mesterséges intelligencia azt segíthet felismerni, hol leselkedik veszély az emberekre, vagy éppen egy katasztrófa során azt, hogy hol van a legnagyobb szükség a beavatkozásra. De van olyan alkalmazás is, amely egy jótékonysági szervezet már létező támogatóinak mozgósítását képes automatizálni – ismertetett néhányat a már funkcionáló példák közül Kiss Zoltán.

Az eseményen megjelent civilszervezetek közül több képviselői is jelezték, hogy régóta gondolkodnak chatbotokban, mert a kapcsolattartás automatikussá tétele nagy mennyiségű emberi munkát spórol meg. Ez szerfelett jól jön az alapvetően önkénteskedésre építő jótékonysági szervezeteknek, mert a példának okáért adminisztrációból felszabaduló emberi kapacitás az alaptevékenységre fordítható.

Jóllehet civilszervezetek jellemzően nem bővelkednek anyagi forrásokban, a legtöbb esetben nem mindenekelőtt a pénz, hanem az alkalmazáshoz és a kivitelezéshez igényelt tudás hiányzik az efféle rendszerek alkalmazásához. „A Microsoft öt év alatt 115 millió dollárt fordít globálisan a humanitárius segítségnyújtással munkálkodó szervezetek aktív támogatására” – fedte fel Varga Gábor, a Microsoft technológiai tanácsadója.

A program részeként a Microsoft meghatározott ideig díjmentesen biztosítja a társadalmi szervezeteknek a mesterséges intelligencia alkalmazásokhoz létfontosságú Azure hozzáférést. Ezen felül olyan vállalkozásokkal köti össze őket, amelyek azzal támogatják a jó ügyeket, hogy lefejlesztik a civilek által elképzelt alkalmazásokat. Az AI School programnak hála ugyanakkor a szervezetek munkatársai el is sajátíthatják az modernizált készülékek hatékony használatához elengedhetetlen tudást.

Kell-e, lehet-e megkeresztelni a mesterséges intelligenciát? – vetette fel egy jezsuita szervezet megbízottja, rávilágítva arra, milyen kérdések várnak megválaszolásra az AI használatának morális, biztonsági és etikai vetületével kapcsolatban. Ezek közé sorolható az is, vajon garantáltan előítéletmentes-e a mesterséges intelligencia, mivel a társadalmi szervezetek többségénél ennek ellenkezője magát a használatot lehetetlenítené el.