Bio-etanolból elektromos áram a Nissan jövője

Bio-etanolból elektromos áram a Nissan jövője

A Nissan Motor Co. , Ltd. nyilvánosságra hozta, hogy egy bioetanolból előállított elektromos árammal funkcionáló, szilárd oxid üzemanyagcellás (SOFC) modern műszaki megoldást alkalmazó hajtásrendszer kifejlesztésén dolgozik. A korszerű rendszer alapja az SOFC áramforrást használó e-Bio üzemanyagcella. A rendszer egyben a modern műszaki megoldás első autóipari alkalmazása is. Az SOFC üzemanyagcellák az oxigén és különféle lehetséges üzemanyag (pl. etanol vagy földgáz) kémiai reakcióját hasznosítják, és magas hatásfokkal állítanak elő elektromos áramot.

Az e-Bio üzemanyagcelláról

Az e-Bio üzemanyagcella SOFC áramforrása a jármű üzemanyagtartályában tárolt etanolból állít elő elektromos áramot. Az e-Bio üzemanyagcella azzal a hidrogénnel funkcionál, amit a felhasznált üzemanyagból a levegő oxigénjének támogatásával nyernek ki a gázreformálás eljárásával, és az itt bekövetkező elektrokémiai reakció szolgáltatja a jármű hajtásához elengedhetetlen áramot.

A konvencionálisabb üzemanyagcellás hajtásrendszerekkel ellentétben az e-Bio üzemanyagcella egy terjedelmes hatásfokkal funkcionáló SOFC áramforrást használ, ami a benzinmotoros autókéhoz hasonló, 600 km-t meghaladó hatótávolságot biztosít. Az e-Bio üzemanyagcellás járművek elektromos hajtásából adódó előnyök – mint a csendes haladás, a sima megindulás vagy a lendületes gyorsulás – a tisztán elektromos autóknál (EV) megismert vezetési élményt és kényelmet biztosítják.

Az üzemanyagcellás rendszerekben heterogén vegyületek oxigénnel reagálva, káros melléktermékek nélkül generálnak elektromos áramot. A cukornádból vagy kukoricából előállított bioetanol üzemanyagokat nemzetközileg használják észak- és Dél-Amerikában, tetejébe Ázsiában is. A bioetanollal funkcionáló e-Bio üzemanyagcella hozzájárulhat a környezetbarát közlekedéshez, amellett alkalmat kínál a helyi energiaelőállításra a meglévő infrastruktúrára építve és azt erősítve.

Bio-etanolból elektromos áram a Nissan jövője
Bio-etanolból elektromos áram a Nissan jövője

Az üzemanyagcellás rendszerekben az áramtermelés jellemzően szén-dioxid-kibocsátással jár közösen. A bioetanol-alapú rendszerben ellenben a cukornád ellensúlyozza ezt a CO2-kibocsátást, és mindent összevetve a teljes ciklus karbonsemlegesnek tekinthető, és gyakorlatilag egyáltalán nem növeli a szén-dioxid összmennyiségét.

Az e-Bio üzemanyagcella jövője

Az elkövetkezendő időszakokban az e-Bio üzemanyagcella meg inkább felhasználóbarát lesz. A vízzel elegyített etanol sokkal egyszerűbben és biztonságosabban kezelhető, mint a legtöbb másfajta üzemanyagfajta. Ez a modern műszaki megoldás felszámolja ezután minden olyan akadályt, ami a teljesen korszerű infrastruktúra kiépítése előtt áll, és ezáltal hatalmas piaci növekedési potenciállal bír.

A fenntartási költségek figyelemre méltóan alacsonyak, nagyjából megfelelnek a jelen pillanatban kapható elektromos autókénak. A korszerű műszaki megoldás előnyei nemcsak a vállalkozások és cégek, hanem a társadalom szélesebb rétegei részére is elérhetőek lesznek, mivel az e-Bio üzemanyagcellás járművek – villámgyors újratölthetőségüknek és bőséges üzemanyagkészleteiknek hála – jóval szélesebb felhasználói igénynek képesek megfelelni, és olyan szolgáltatásokra is alkalmasak, akárcsak a hűtött élelmiszerszállítás.

Úton a zéró-emissziós társadalom felé

A zéró-emissziós, és balesetmentes autós társadalom jövőképének megvalósítása érdekében a Nissan még mindig a járműintelligencia és az elektronikus rendszerek fejlesztésének szószólója marad. A Nissan márkanév ígérete az innovácó élményére a „Nissan Nagy tudású Mobilitás” koncepciójában valósul meg, ami előtérbe állított jelentőséget tulajdonít a vezetési élménynek a gépjárműk hajtásrendszereit, használatát, és a társadalomba való integrációját nézve is.

Az e-Bio üzemanyagcellában ölt testet a „Nissan Okos Meghajtás” koncepciója, ami a hatékonyabb energiafelhasználást és az elektromos hajtású járművek újabb térhódítását célozza a valódi vezetési hatás megtartásával egyesült erővel. Ehhez járulnak hozzá az olyan akkumulátoros elektromos gépkocsik, mint a Nissan LEAF, a Nissan e-NV200, vagy a különlegesen terjedelmes méretű motorral és generátorral felszerelt e-Power modell.

A Nissan tovább dolgozik azon, hogy értéket teremtsen vásárlói részére olyan rendszerekkel, amelyek különféle üzemanyagból is képesek elektromos áramot előállítani, megoldást nyújtva az energiaellátáshoz kapcsolódó, a világ az összes részén jól ismert infrastruktúra-fejlesztési kérdésekre is.