Befejeződött Idrisz baba türbéjének állagmegóvó felújítása Pécsen

Befejeződött Idrisz baba türbéjének állagmegóvó felújítása Pécsen

Befejeződött Idrisz baba türbéjének állagmegóvó felújítása Pécsen. A Rókusdombon álló középkori muszlim síremlék korszerűsödött formában a járványhelyzet elmúltával várja az érdeklődőket.

A türbe megújítását a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány csinálta el a műemléket gondozó Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) hozzájárulásával – közölte a szervezet.

Az utóbbi hónapokban folyt renoválási és revitalizációs munkálatokban megtörtént a síremlék tetőhéjszerkezetének takarítása, javítása és impregnálása, a kő- és fémkerítés felújítása, az elektromos áram telken belüli elvezetése az épületig – idézi a tájékoztató Kakas Zsófiát, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány vezérigazgatóját.

Továbbá hangulatvilágítást telepítettek, ugyanakkor webkamerát és távoli megfigyelőrendszert építettek ki – tette hozzá az alapítvány vezérigazgatója.

Az információ alapján Glázer Tamás, a NÖF cégvezetője azt mondta, hogy a NÖF már ezelőtt elvégezte többek között a síremlék tetejének növénymentesítését, takarítását, a vadrózsabozót körüli szektor rendbetételét, a szökőkúthoz vezető sétány kialakítását. Megtörtént többek között a türbe kerítésének javítása, a napelemes szökőkutak beüzemelése, a szökőkút körüli tereprendezés, ezenkívül a türbe körüli út feltöltése kaviccsal, a szegélyek kialakítása növényekkel – emelte ki az ügyvezető igazgatóját.

Idrisz baba a 16. században Pécsett élt és eltemetett muszlim veli, azaz szent életű ember volt. Éppen olyan a Budán nyugvó Gül baba, Idrisz baba is a hódító török seregekkel érkezett magyar földre. Származásáról keveset lehet tudni, egyes vélemények alapján a balkáni török uralom alatt található területekről települt keresztül Pécs városába, szoros barátság fűzte Telli Haszan boszniai pasához. Az Oszmán Birodalomban terjedelmes tisztelet övezte alakját, a legendák alapján egyedülálló gyógyító képességekkel is rendelkezett. A muszlim világban akkortól fogva is közbenjáróként tisztelik, így a pécsi türbe is meghatározó helyen megjelenik a jókora becsben álló európai muzulmán műemlékek körében.

A pécsi Rókusdomb déli lejtőjén a török hódoltság közben török temető helyezkedett el. Oda temették Idrisz babát is: 1591-ben terméskőből sírboltot építettek részére, tetejét kupolával fedték le. A szúfi tanításnak megfelelően a türbe alapja nyolcszögletű, bejárata a Mekkával ellenkező oldalon van. Idrisz baba türbéjén szamárhátíves ablakok láthatóak, a bejáratot csúcsíves záródású gótikus kőkeret szegélyezi. Bár a kupola zsindelyes fedése később került a helyére, az objektum homlokzata eredeti, a vakolatlan terméskövek a hazai török építészet egyik meghatározó fennmaradó emlékét képezik.

A fővárosi Gül baba türbéje mellett a pécsi mauzóleum az egyetlen megmaradt középkori muszlim síremlék Magyarországon.

mti