Az örökfagy példásan megőrizte az 50 ezer éves barlangi oroszlánkölyök tetemét

Az örökfagy példásan megőrizte az 50 ezer éves barlangi oroszlánkölyök tetemét

Egy ötvenezer éves barlangi oroszlánkölyök nagyszerűen megőrzött tetemére bukkantak a szibériai Jakutföldön.

A kölyök egyhónapos lehetett, amikor elpusztult, még túl fiatal volt ahhoz, hogy kinyissa szemét – idézte Valerij Plotnyikov orosz tudóst a Siberian Times című napilap honlapja.

A szakemberek a Szpartak nevet adták a barlangi oroszlánkölyöknek, amelyről feltételezik, hogy testvére lehet az előző évben megtalált hasonló leletnek, amely a Borisz nevet kapta.

Pár héttel ez előtt a jakutföldi nyári feltárások folyamán bukkantak Szpartak egész tetemére. „A lágy szövetek, a bundája és hosszú farka teljesen érintetlen. Egyes vélemények alapján fiú- vagy lánytestvére lehet a rettentően közeli helyszínen előző évben talált leletnek” – mondta Plotnyikov.

A jakutföldi tudósok svéd, amerikai és brit kollégáikkal folytatják a tetem vizsgálatát.

Mind Borisz, mind Szaprtak tetemét kifogástalan állapotban őrizte meg a szibériai örökfagy. A kölykök maradványai jobb állapotban vannak, mint a térségben három éve talált két másik fiatal barlangi oroszlánok tetemei.

Amikor múlt évben Borisz tetemére bukkantak, Albert Protopopov szakember úgy vélekedett, hogy a lelet növeli a reményét annak, hogy kihalt fajokat klónozással életre keltsenek.

mti