Az Iparművészeti Múzeum Herendi porcelánjainak japán kiállítása

Az Iparművészeti Múzeum Herendi porcelánjainak japán kiállítása

Öt japán városban mutatkozik be az Iparművészeti Múzeum (IMM) Herendi porcelángyűjteménye; a sok egyéb hazai gyűjtemény darabjaival kiegészített, nagyarányú szemezgetést Fukujama, Niigata, Aicsi, Oszaka és Tokió múzeumai fogadják 2016 áprilisa és 2018 márciusa közt.

A bemutató előkészületei 2014 nyarán kezdődtek a japán Art Impression Inc. kiállítás-szervező társaság megkeresésére. A 335 műtárgy túlnyomó részét az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatta Balla Gabriella művészettörténész. A kiállításhoz műtárgyak kölcsönzésével járul hozzá a Magyar Nemzeti Múzeum, a Herendi Porcelánművészeti Múzeum és egy számottevő magángyűjtemény – hangoztatta a expo sajtótájékoztatóján Cselovszki Zoltán főigazgató.

Balla Gabriella közölte még: hazatérése után az anyag bővített változatából Budapesten is kiállítást terveznek, mert egyes érzékeny darabok nem bírták volna a távol-keleti utazást.

Az MTI kérdésére a kurátor közölte, hogy az utazó anyag biztosítási összértéke 2 millió euró (több mint 600 millió forint). Közölte még: olyan szortírozást mutatnak be a japán közönségnek, amely jó néhány főművön és ritkán megfigyelhető darabon keresztül áttekinti a porcelánmanufaktúra történetét az 1826-os alapítástól 2000-ig.

A finoman festett dísztárgyak és reprezentatív használati eszközök egy része az európai ízléshez igazodó tárgyi világ képviselői. Ugyanakkor számban és kvalitásban igen számottevő egysége lesz a kiállításnak a távol-keleti díszítmények nyomán fejlesztett herendi porcelánok válogatása – közölte Balla Gabriella.

Mint hozzáfűzte, az anyagban a Balaton látképeit felvonultató, neobarokk Balatonfüredi kávéskészlet, egy plasztikus virágokkal dekorált asztaldísz és a japán partnerintézmény kérésére egy Kiotó-ornamentikával festett, fedeles díszváza is megjelenik. A kortárs magyar művészek alkotásai közül egy Babos Pálma tervezte, áttört díszítésű, papírsárkányokat ábrázoló, festett kávéskészlet, Schrammel Imre plasztikái és Horváth László Gesztus-sorozatának darabjai lesznek láthatók a tárlaton.

Cselovszki Zoltán az MTI kérdésére az Iparművészeti Múzeum Üllői úti főépületének rekonstrukciójáról is szólt: elmondása véleménye alapján a beruházás ősszel kezdődhet meg és az átfogó rekonstrukció után a szecessziós királyi kastély 2020-ban nyílhat meg ismételten. A felújítás alatt az intézmény budapesti és vidéki helyszíneken szemlélteti gyűjteményének darabjait.

MTI Fotó: Illyés Tibor