Az Év Levéltára díjat kapott a váci levéltár

Az Év Levéltára díjat kapott a váci levéltár

Vác Település Levéltárának ítélte oda a 2018-as Év Levéltára díjat a Magyar Levéltárosok Egyesülete, az elismerést a váci Madách Imre Művelődési Központban adományozták.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára az eseményen kijelentette, hogy a levéltárak adják az állam és a nemzet memóriáját, így kardinális, hogy minél jobban működjenek ezek az intézmények. Rámutatott, az is cél, hogy az emberek tudják, milyen munka folyik a levéltárakban.

Az államtitkár idézte fel: a díjat 2012-ben alapította a Magyar Levéltárosok Egyesülete azzal a céllal, hogy a figyelemre méltó szakmai tevékenységet folytató levéltárak tevékenységét elismerje. A díjat 2012-ben Budapest főváros Levéltára nyerte el, ezt követően Kalocsa után Hajdú-Bihar megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Veszprém és Jász-Nagykun-Szolnok megye levéltára kaphatta meg az elismerést – idézte fel Fekete Péter. Kiemelte: a levéltárak a nemzeti kincseinket őrzik, a legnélkülözhetetlenebb kapaszkodóinkat a múltunk és azon át a jelenünk és a jövőnk felé. Hangoztatta, hogy a most átadott díj fókuszában a szolgáltató levéltár koncepciója és az intézmény közönségkapcsolatai állnak. Fördős Attila, Vác polgármestere megemlítette, hogy a település 15 évvel ezelőtt alapította a levéltárat, mert úgy gondolták, a településnek elengedhetetlen fenntartania egy saját intézményt, noha nem lenne kötelező feladata az önkormányzatnak. Kenyeres István, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke azt mondta el, hogy 2018 végén átalakították az Év Levéltára díj pályázati rendszerét. Ebben a pillanatban páros években egy kisebb levéltárat, fantasztikus években ugyanakkor egy nagyobb levéltárat díjaznak, az elismerésre az intézmények a tervezett programok programtervével pályázhatnak. Kenyeres István hangoztatta: a 2018-as évben öt művel pályáztak, ezekből választották ki a váci levéltárat.

A díjazott intézmény a díjjal egyesült erővel egy keretösszeget kap, amely egyrészt a díjátadó és egyben a díjazott levéltár szakmai tevékenységét modernizált módon bemutató rendezvényre, másrészt másfajta pedagógiai és közművelődési programokra fordítható. A pályázatokat a Magyar Levéltárosok Egyesülete elnöksége által felkért szakmai zsűri bírálja el.

MTI/fotó: Kovács Tamás