Az emberi lélek áll a szentendrei MűvészetMalom új kiállításának középpontjában

Az emberi lélek áll a szentendrei MűvészetMalom új kiállításának középpontjában

Az emberi lélek áll a szentendrei MűvészetMalom új kiállításának középpontjában: a Rényi Katalin festő, grafikus munkáiból 21 gramm címmel szervezett kiállítás hamarosan megnyílik.

Rényi Katalin plakátjaival nagyon sok biennáléra jutott el nemzetközileg, de a jókora hazai kiállításokról ismert művei inkább a festészet körébe tartoznak. Alkotásait láthatta a nagyérdemű például a főváros Galériában, a Vigadó Galériában, az Olof Palme házban és a Körmendi Galériában is. Verseskötetét és festményeit a Petőfi Irodalmi Múzeum mutatta be – hangzott el.

Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója kiemelte: Rényi Katalin már huszonéves korában bekapcsolódott a Szentendrei Művésztelep munkájába, munkássága így különösen meghatározó számukra. Mint kijelentette még, Szentendrén nem volt még terjedelmes önálló kiállítása a művésznek, így ideje volt, hogy egy retrospektív bemutatón mutassák be életművét.

Mint közölte, a kiállítás az életmű egészéből válogat, de a bemutatóra a tematikához illeszkedő új alkotásokat is állított elő a művész.

Hangoztatta még: Rényi Katalin munkáira sajátos, hogy összekapcsolódnak, installatív módon lehet bemutatni őket. A kiállításon érzékelhető művek felerősítik egymást, közösen ajánlatos szemlélni őket, a prezentáció maga is egy megformált egység, egyfajta műalkotás. Olyan út, amit, ha végigjárunk, együttesen is művészeti élményt ad – mondta, hozzátéve, hogy az ilyen jellegű tárlatok megrendezéséhez a MűvészetMalom jó helyszínt ajánl.

A 2019. február 17-ig megfigyelhető bemutatón szereplő művek tárgya kivétel nélkül a lélek vagy a lélekhez kapcsolódó valamilyen transzcendens esemény, olykor misztérium.

Muladi Brigitta művészettörténész, a kiállítás kurátora közölte, Rényi Katalin korábbi képeinek jellemzője a fehér, a vörös, a fekete szín és a felettébb erős szakralitás. Mostani képei ugyanakkor éteribbek, arany, ezüst igénybevételével, azonkívül feketével fehér alapon, könnyed, szárnyaló alkotásokat valósított meg. Ez a két egység meghatározza a kiállítást – nyomatékosította, hozzátéve, hogy azonkívül megjelennek Rényi Katalin hatalmas méretű papírtekercsekre készült művei is.

mti