Az emberhez hasonló módon öregszenek a csimpánzok

Az emberhez hasonló módon öregszenek a csimpánzok

Az emberhez hasonló módon öregszenek a csimpánzok, melyet a kortizolszint változása jelez – állapították meg az Új-mexikói Egyetem és az ugandai Kibale Csimpánzprojekt tudósai.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban bemutatott tanulmányukban a szakemberek a Kibale Nemzeti Parkban élő csimpánzok húsz éven keresztül tartó megfigyelésének eredményeiről számolnak be.

Korábbi vizsgálatok megállapították, hogy az emberek öregedése esetén változások következnek be a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese (HPA) tengelynél. Ez egy funkcionális kapcsolat a hipotalamusz, a hipofízis és a mellékvesekéreg közt, ez a biológiai rendszer jelentős szerepet játszik abban, hogyan reagál az ember a stresszre. Ennek egyik módja a kortizol, az anyagcserét és a vérnyomást szabályozó hormon szintjének megemelkedése.

A kutatások azt is megállapították, hogy a megnövekedett kortizolszint olyan problémákhoz is vezethet, mint a tiszta gondolkodás képességének csökkenése, az immunrendszer meggyengülése és a gyulladások – amelyek mind az emberi öregedés tünetei is. Most ellenben úgy tűnik, mindez a csimpánzokat is jellemzi – írja a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Az amerikai és ugandai kutatócsoport munkája egy kiterjedt tanulmány része volt, amely a csimpánzok fizikai és viselkedésbeli jellemzőit igyekezett megfigyelni a természeteshez hasonló környezetben.

Ennek részeként a tudósok műanyag zacskókat helyeztek ki a park fáira azon a részen, ahol a csimpánzok éltek, hogy vizeletmintákat gyűjtsenek 59 felnőtt állattól. Húsz éven keresztül gyűjtötték ezeket a mintákat és elemezték az összetételüket.

Arra jutottak, hogy az idősödő csimpánzoknál is megemelkedik a kortizol szintje, ami a szakértők alapján azt hivatott alátámasztani, hogy a csimpánzok ugyanúgy öregszenek, mint az emberek.

A vizsgálatok alapján a hímekben jellemzően akkor a legmagasabb a kortizol szintje, mikor is megkörnyékezik a szexuálisan befogadóképes nőstényeket, ez a élmény viszont idősebb korukra változik, a kortizolszint kisebb mértékben emelkedik. A nőstényeknél is a ciklusuknak ebben a szexuálisan aktív idejében legmagasabb a kortizolszint, amikor a vetélkedő hímek okán nagy rajtuk a nyomás. Ez a élmény esetükben koruk előrehaladtával egyre növekszik.

A szakértők alapján valószínűleg az emberszabásúakban a kortizolszint emelkedése ősi tulajdonság, és mint ilyen, természetes részét képezi az öregedés folyamatának. Ennek értelmében az embereknél sem a megnövelt élethossz vagy a nem hozzáillő környezeti élmények mellékterméke.

mti