Aranyérmet nyert a pezsgők világbajnokságán a Kreinbacher Birtok magnum pezsgője

Aranyérmet nyert a pezsgők világbajnokságán a Kreinbacher Birtok magnum pezsgője

Aranyérmet nyert az ez évi Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC) a Kreinbacher Birtok Brut Classic 2016 Magnum pezsgője, de a somlói borászat két ezüstöt is elhozott.

A CSWWC nemcsak a legnagyobb, de egyben a legszigorúbb internacionális verseny, ahol mindössze pezsgőket értékelnek. A zsűritagok az alapító Tom Stevensonnal az élen mind elismert specialisták, kimagasló kóstolási ismerettel. A két héten keresztül tartó vakkóstoló esetén céljuk, hogy a Föld legjobb pezsgőit díjazzák, mindent összevetve csak arany- és ezüstérmeket hirdetnek ki, és mindhárom zsűritag egyetértése elengedhetetlen az éremhez – figyelmeztet a sajtó számára eljuttatott közleményében a Kreinbacher Birtok.

Mint közölték, idén Tom Stevenson mellett Essi Avellan Master of Wine és Simon Stockton champagne-nagykövet volt ott az október 26-tól két egész héten keresztül tartó vakteszten. Márkus György champagne specialista, aki ezelőtt tartalék bíraként és múlt évben zsűritagként pontozott, idén az utazási korlátozások okán nem tudott közreműködni.

A hetedik éve megszervezett CSWWC-re 2020-ban rekordszámú, 1073 nevezés érkezett be a Föld csaknem 30 országából. A háromfős zsűri a verseny biztonságos és problémamentes lebonyolítása érdekében egy angliai birtokra vonult el, ahol többszörös tesztelés után kezdték meg a munkát. Régiónként és stílusonként kóstolták végig a több mint ezer beküldött tételt.

Ebben az évben 19 állam került fel az éremtáblázatra – a kelet- és közép-európai régióból csak Magyarország és Bulgária nyert aranyat –, összesen 128 arany és 237 ezüst született. A zsűri ezekből választja ki az országonként és kategóriánként legjobbnak ítélt pezsgőket: a nagydíjakat, világbajnoki trófeákat és az abszolút világelsőt december 7. és 11. közt, ezúttal online hirdetik ezután ki.

A magyar mezőnyből aranyéremmel jutalmazott Kreinbacher Brut Classic 2016 Magnum szokásos módon készül furmint és chardonnay szőlőkből, palackos erjesztéssel és érleléssel. Különlegessége, hogy 1,5 literes, a pezsgő fejlődése szempontjából legoptimálisabb méretű palackban, három évig érlelték.

A Kreinbacher két újabb pezsgője lett ezüstérmes: a Prestige Brut és a Prestige Brut 2016 Magnum, amely a birtok legkiválóbb tételének évjáratos, hosszabban érlelt variációja.

A partiumi Carassia – Kárászteleki Pezsgőpincészet ugyancsak sikerrel, két ezüstéremmel zárta a versenyt Blanc de Blancs és Classic Brut pezsgőjével.

A CSWWC 2020 internacionális mezőnyében Franciaország és Olaszország szintúgy 47 aranyérmet szerzett. A szokásos pezsgők szülőhelye, a franciaországi Champagne mellett az olasz Trento és Franciacorta régiók pezsgői is szépen szerepeltek.

A champagne-ok közt megint tarolt a Louis Roederer, ők érdemelték ki az Év Pezsgőkészítője címet. A presztízs cuvée-k közt a Cristal hat arannyal tűnt ki a mezőnyből.

mti