A T. rex rövid mellső végtagjaira is segíthet magyarázatot találni egy nemrég felfedezett őshüllőmaradvány

A T. rex rövid mellső végtagjaira is segíthet magyarázatot találni egy nemrég felfedezett őshüllőmaradvány

Argentin paleontológusok felfedeztek egy új dinoszauruszfajt, amelyiknek óriási feje és – a Tyrannosaurus rexhez hasonlóan – rövid mellső végtagjai voltak.

A Trónok harca egyik sárkánya után Meraxes gigas névre keresztelt ragadozó őshüllő csontvázát a közelmúltban találták meg Patagónia északi részén. A carcharodontosauridák családjába tartozó hatalmas dinoszaurusz hossza 11 méteres, a koponyája 1,2 méter nagyságú volt, a mellső végtagjai ugyanakkor csak 60 centiméteresek voltak.

A Current Biology című folyóiratban megjelent tanulmány alapján a Meraxes csaknem egész egészében megőrződött mellső végtagja arról tanúskodik, hogy a tyrannosauridák és az abelisauridák mellett a carcharodontosauridák tekintetében is rövidebb mellső végtagok fejlődtek ki. A szakemberek alapján a három dinoszauruszcsaládnál is megfigyelhető végtagrövidülési „trend” konvergens evolúciós folyamat volt, vagyis egy olyan folyamat, amikor is egymáshoz nem kapcsolódó fejlődési vonalakon hasonló biológiai jellegzetesség alakult ki.

A tudósok alapján az apró mellső végtagok azért alakulhattak ki, mert előnyt jelentettek a túlélésben.

„Meggyőződésem, hogy az aránylag apró karoknak volt valamilyen funkciójuk” – idézi Juan Canale, a tanulmány vezető szerzője szavait a BBC hírportálja. Mint kijelentette még: a dinoszaurusznak a csontváza alapján fölöttébb erős mellizmai lehettek, és a karjának is erős izmai voltak.

A mellső végtagok a szaporodásban játszhattak szerepet, párzás közben megtartották a nőstényt, továbbá segítséget jelenthettek a felállásban, ha az állat elesett – mutatott rá Juan Canale.

Peter Makovicky, a tanulmány társszerzője kiemelte, hogy a dinoszaurusz karjai a koponyája hosszának felét tették ki, ezáltal nem tudta elérni velük a száját. A szakember magyarázata alapján a nagy ragadozó feje töltötte be azokat a funkciókat is, amelyeket a kisebb fajoknál a karok.

A négytonnás Meraxes gigas az egyes vélemények alapján csaknem 90-100 millió évvel ezelőtt barangolt a Földön.

mti