A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Lengyelországban koncertezik

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Lengyelországban koncertezik

Egyhetes lengyelországi turnéját kezdi el november 22-én Krakkóban a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, amely Kovács János vezényletével, Báll Dávid zongoraművész közreműködésével hat városban, köztük Varsóban ad hangversenyt a lengyelországi magyar évad keretében.

Az 56-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója, amellett a Bartók-év tiszteletére szervezett turné alatt Kodály Zoltán Galántai című kompozíciója, Liszt Ferenc I. , Esz-dúr zongoraversenye, ugyanakkor Bartók Béla Concerto zenekarra című műve csendül fel.

A ciklus kedden a krakkói Karol Szymanowski Filharmóniában kezdődik, szerdán a magyar zenészek Varsóban, a lengyel Nemzeti Filharmónia székhelyén koncerteznek. A turné újabb állomásai az Európa Kulturális Fővárosa szerepét idén betöltő nyugat-lengyelországi Wroclaw, az észak-lengyelországi Szczecin és Bydgoszcz, illetve a sziléziai Katowice.

A 2014-ben épült wroclawi, a katowicei és a szczecini hangversenyterem európai viszonylatban a legkorszerűbbek közé tartozik, az összes egyedülálló akusztikával büszkélkedhet. A szczecini filharmónia több kimagasló internacionális építészeti díjat – köztük az Európai Unió kortárs építészeti elismerését, a Mies van der Rohe-díjat – nyert.

A krakkói koncerten Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériuma internacionális és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára, a varsói hangversenyen ugyanakkor Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára lesz jelen. A turnét az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság patronálja.

mti