A milánói Piccolo Teatro vendégjátéka a parádé programján

A milánói Piccolo Teatro vendégjátéka a parádé programján

Német, észt, orosz, belga, ukrán és libanoni előadás érzékelhető a Madách Internacionális Színházi Találkozó (MITEM) második hetében a Nemzeti Színházban, ahol április 22-én Európa egyik legrégebbi művészszínháza, a milánói Piccolo Teatro is bemutatkozik.

Az április 29-ig tartó MITEM-re a mesés milánói Piccolo Teatro a Carlo Collodi regénye alapján készült Pinokkió című előadással érkezik. A történet Antonio Latella rendezésében nem gyerekelőadásként, hanem felnőtteknek szóló meseként szólal meg.

A Berliner Ensemble vasárnap este Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című művével, Michael Thalheimer rendezésével megjelenik a MITEM-en, az előadás előtt, délután a rendezővel Németh Ákos drámaíró beszélget. Hétfőn kerekasztal beszélgetést tartanak Brecht időszerűsége címmel, Wilhelm Droste, Erdmut Wizisla irodalomtörténész és Zsótér Sándor direktor részvételével, este ugyanakkor a Berliner Ensemble egy másik produkciója: Oliver Reese rendezésében Günter Grass A bádogdob című műve érzékelhető.

Kedden egy Romániából érkező határon túli magyar előadás kapott helyet a műsorban: a Lewis Carroll meseregényei alapján készült Alice című darabot játsszák. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a sZempöl Offchestra együttes produkciója Bocsárdi László rendezésében érzékelhető – áll a MITEM honlapján.

A parádé szerdai programjában Your love is fire (Szerelmed tűz) címmel a Theater an der Ruhr – Collective Ma’louba előadása megjelenik. Mudar Alhaggi új darabjában saját élményeit dolgozza fel: a Szíriában dúló háborút, hazája elvesztését és németországi száműzetését. A Rafat Alzakout rendezésében megfigyelhető darab a menekülő művészek szemszögéből ismerteti részleteiben is a szíriai konfliktust. Ugyancsak szerdán ismerteti részleteiben is a tallinni Települési Színház Elmo Nüganen rendezésében William Boyd Vágyakozás című darabját.

Az eseményen csütörtökön délután az Antwerpenből érkező A test forradalma és Várakozás című produkció érzékelhető egymást követően, Mokhallad Rasem rendezésében, aki színésznek és rendezőnek tanult Bagdadban és első előadásai is ott születtek. Az iraki háború viszont beleszólt az életébe és már nyolc éve Belgiumban él és dolgozik. A nagyszínpadon ugyanezen a napon este a szentpétervári Tovsztonogov Tekintélyes Drámai Színház (BDT) a Vihar című produkcióját játsszák: Osztrovszkij darabját Andrej Mogucsij állította színpadra.

A németországi Theater an der Ruhr másik produkcióját, Roberto Ciulli rendezését – Bohócok 2 és fél és Bohócok viharban címmel – pénteken láthatja a nézők. Ugyanezen a napon délután Az arab színház a száműzetésben címmel tartanak beszélgetést. Rolf C. Hemke kurátor, dramaturg jelentékeny fiatal arab színházi alkotókkal beszélget az arab művészek európai lehetőségeiről, témaválasztásról, félelmekről, kilátásokról.

A rendezvényen szombaton egy bejrúti előadás megfigyelhető, Emelkedjen fel és érezze az illatot címmel. A táncelőadás rendező-koreográfusa Ali Chahrour. A produkció egy trilógia záró darabja, mezopotámiai költemények, mítoszok és mondák alapján született. Az alkotó a gyász és a bánat meghittségét és könyörtelenségét vizsgálja, emellett azok gyökereit saját kultúrája múltjában és jelenében. Ugyancsak szombaton vendégszerepel a kijevi DAH Korunkbeli Művészeti Centrum a rendezvényen: Vlad Troickij rendezésében EZMI (CESO) címmel érzékelhető kísérleti performansz, társadalmilag elkötelezett bábkabaré. A szereplők játszanak, bábokat mozgatnak, zenélnek, énekelnek és szavalnak.

Április 22-én, vasárnap a Piccolo Teatro Pinokkió című produkciója mellett a Nemzeti Színház saját előadása, a Vidnyánszky Attila rendezte Bánk bán is megjelenik az esemény programjában.

A MITEM alkalmával 14 országból 27 előadást láthat a nagyérdemű Budapesten. Az eseményen Magyarország mellett tizenhárom állam – Belgium, Észtország, Horvátország, India, Libanon, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovénia, Tunézia és Ukrajna – színházai vesznek részt.

mti