A jövő monitorai: átlátszó tévéket és üvegre simítható, öntapadós képernyőket dobott piacra az LG

A jövő monitorai: átlátszó tévéket és üvegre simítható, öntapadós képernyőket dobott piacra az LG

Már Magyarországon is elérhetőek az LG példátlan ipari monitorai. Az átlátszó OLED-kijelzők és megközelítőleg teljesen áttetsző, felragasztható LED-fóliák bármilyen teret vagy felületet futurisztikus digitális környezetté formálnak.

Az LG új kijelzőmegoldásai első ránézésre inkább tűnnek sci-finek, mint kézzelfogható valóságnak: az átlátszó OLED képernyők mögött minden tárgy érzékelhető marad, az üvegfelületekre ragasztható LED-fóliával ugyanakkor akár egész irodaházak formálhatók digitális kijelzőfelületté.

Átlátszó megjelenítők a jövőből?

Az LG átlátszó OLED (Transparent OLED, röviden T-OLED) monitorai teljesen új lehetőségeket biztosítanak a professzionális monitorok piacán. Önálló fénykibocsátásra képes pixeleivel az OLED a pillanatnyilag elérhető, maximum 10 százalékban áttetsző LCD-kijelzőhöz képest több mint háromszoros, 38 százalékos átlátszóságot szolgáltat a technológiára sajátos végtelen kontrasztarány és példásan élénk színek mellett. Más hasonló kijelzőkkel ellentétben a T-OLED nem a fehéret, hanem a feketét használja az áttetszőség háttérszíneként, mindent összevetve majdnem alig észrevehető saját környezetében. Mindez számtalan futurisztikus tartalommegjelenítési módszert kínál: monitorok mögött művészien elhelyezett produktumok a kiterjesztett valóság érzetét keltik, és interaktív virtuális közeget hoznak létre.

Az átlátszó OLED megjelenítők telepítése sebes és könnyed: a mindössze 14 kg súlyú konstrukciók két eltérő – önálló és Open Frame kivitelben kaphatók. A nyitott keretmegoldás azt jelenti, hogy a külön-külön is hasznavehető, 55 hüvelykes üveglap-szerű monitorok az sajátos igényeknek és az adott felületnek megfelelően csempeszerűen kapcsolhatók egymáshoz.

Felragasztható képernyő

Az LG színezett, átlátszó LED-fóliája bármilyen méretű és formájú üvegfelületen hasznosítható, és úgyszólván varázsütésre digitális kijelzővé változtatja az hétköznapi ablakokat és üvegfalakat – akár egy irodaház egész külső burkolatát is. A fólia magas szintű átlátszósága nem kizárólag azt jelenti, hogy a mögötte elhelyezett eszközök a megjelenített tartalom mögött is kiválóan láthatók, hanem azt is, hogy a monitor teljesen átengedi a fényt. A fólián a tartalom 1,7 millió színárnyalatban jelenik meg, a fényerő ugyanakkor beltéri és éjszakai módra is állítható, ezáltal a legtöbb kereskedelmi felhasználáshoz ideális. A maximum 73 százalékban átlátszó filmréteg használaton kívüli állapotban észre sem lehet venni az üvegfelületen, amely a rásimított fólia ellenére is megtartja eredeti tulajdonságait. A 24 mm-es pixeltávolságú kijelzőréteg maga öntapadós, de könnyűszerrel eltávolítható bármilyen felületről nélküle, hogy ragasztónyomot hagyna maga után. Rugalmassága és könnyed méretre szabhatósága révén felhasználási lehetőségei gyakorlatilag végtelenek.