A hím delfinek egymáshoz igazítják füttyögésük ütemét, mikor is együttműködnek

A hím delfinek egymáshoz igazítják füttyögésük ütemét, mikor is együttműködnek

A szövetséget alkotó hím delfinek egymáshoz igazítják füttyögésük ütemét, mikor is közösen dolgoznak – állapították meg a Nyugat-Ausztráliai Egyetem és a Bristoli Egyetem kutatói.

Az embereknél az összehangolt cselekvések erősíthetik a kötődést, elősegíthetik az együttműködést és csökkenthetik a fenyegetettség érzetét. Az embereken kívül jelentősen kevés állatra sajátos mind a vokális jelzések, mind a mozdulatok összehangolása a szövetségben végzett munka alatt – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Ausztrál és brit szakemberek most a nyugat-ausztráliai Cápa-öböl neves delfinpopulációjának egyedeitől származó hangmintákat elemezve kimutatták, hogy a szövetséget, “baráti köröket” alkotó hím delfinek egymáshoz igazítják füttyögésük ütemét, mikor is egyesült erővel dolgoznak, és néha teljesen szinkronban füttyögnek.

A Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője, Bronte Moore alapján a hím palackorrú delfinek közti szoros kapcsolat akár évtizedekig is fennállhat.

“Ennek a szövetségnek a kifejezése és a szociális kötelékek fenntartása érdekében összehangolják a mozgásukat. Mi ezzel szemben arra voltunk kíváncsiak, hogy ez vajon a hangkibocsátásukra is igaz-e” – jegyezte meg a mester.

A szakemberek alapján mozgásuk és füttyögésük összehangolása valószínűleg nyújt támogatást csökkenteni a feszültséget a hímek közt, amikor muszáj együttműködniük a siker érdekében. “A hím delfineknek egyesült erővel kell működniük példának okáért, mikor is meg kell védeniük egy nőstényt egy rivális delfinszövetségtől, míg egymás közt is versengenek a nőstény megtermékenyítéséért” – indokolta Stephanie King, a Bristoli Egyetem munkatársa.

“A szövetséget alkotó hímek ilyen összehangolt és koordinált viselkedése elősegítheti az együttműködést és segíthet a stressz szabályozásában, valamint azt már az embereknél is kimutatták” – fűzte hozzá a mester.

mti