A GKI szerint fellendülőben az ingatlanpiac

A GKI szerint fellendülőben az ingatlanpiac

Rég nem látott ingatlanpiaci optimizmust tükröz a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése; a GKI-MGYOSZ fővárosi és magyarországi ingatlanpiaci indexének értéke januárban kilencéves csúcsra emelkedett.

Petz Raymund, a GKI cégvezetője a felmérést bemutató budapesti sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a felmérés alapján az irodapiac kivételével az összes szektorban javultak a várakozások.

Többek között a csoknak betudhatóan a soron következő évben lakást vásárolni vagy építeni biztosan szándékozó háztartások száma 41 százalékkal, az ezt valószínűleg szándékozóké 18 százalékkal emelkedett a múlt évben októberihez képest, ami hétéves csúcsot jelent.

Ameddig a vidéki területeken a jövendölhető áremelkedés mértéke nem jelentősen emelkedett az előző megkérdezéshez képest (keleten 2 százalékra, nyugaton 4 százalék közelébe), Budapesten az átlagosan várt áremelkedés az egy negyedévvel ezelőtti 2,4 százalékról 6 százalék közelébe nőtt. A modern építésű lakások áraira a további 12 hónapra vonatkozó prognózisok a korábbinál jóval erőteljesebb, 5-8 százalékos áremelkedésre utalnak.

Az ingatlanokkal munkálkodó vállalkozások a további 12 hónapban a vidéki régiókban erőteljesen javuló, a fővárosban és környékén lényegében stagnáló piaci helyzetet várnak az előző negyedévhez képest. A tanulmány alapján ez a prognózis ellenben nem jelent pesszimizmust, csak a közelmúltban erőteljesen felpörgött fővárosi piacon az optimizmus enyhe mérséklődését. A nyugat-magyarországi kilátások most szintén számottevően kedvezőbbek a kelet-magyarországiaknál.

A megkérdezettek jelentős hányada szerint az év elején hatályba lépett lakáspolitikai intézkedések előnyösen fejtik ki hatásukat a lakásépítésre, 36 százalék szerint komolyan, 43 százalék szerint kissé növelik azt, és csak 21 százalék szerint nem lesz érdemi tapasztalat 2016-ban. A hosszabb távú hatásról kissé jobban szóródnak a vélemények, de az összkép ilyenkor szintén kétséget kizáróan pozitív.

A kedvezményekre várhatóan a leggyorsabban a fővárosiak csapnak le, a rövid és a középtávú hatásokról kialakult véleményeket összevetve a budapesti piac tűnik a kormányzati intézkedések legjelentősebb nyertesének.

A megkérdezettek véleménye alapján áremelkedést generálnak az intézkedések, 80 százalék szerint 2016-ban, kétharmaduk szerint hosszabb távon szintén áremelő tényezők.

Az ingatlanokkal munkálkodó cégek telekpiaci kilátásai az előző felméréshez képest Nyugat-Magyarországon figyelemre méltóan, de a másik két régióban ugyancsak komoly mértékben javultak. A budapesti agglomeráció képviselői már az előző negyedévben szintén túlkeresletről számoltak be. A válaszadók az építési telkek piacán a fővárosban kétszámjegyű, de a vidéki körzetekben szintén 7-8 százalékos áremelkedést várnak a soros 12 hónapban.

Az irodapiaci kilátások harmadik negyedéve romlanak, jelezve, hogy a korábbi kirívóan derűlátó várakozások nem voltak teljesen megalapozottak. A piac az ezelőtt gondoltnál kevésbé gyorsan fejlődhet, ugyanakkor a tanulmány összegzése alapján A fővárosban és vonzáskörzetében a kihasználtság tovább javult.

A fővárosra és környékére, ezenfelül a teljes országra vonatkozó üzlethelyiség-piaci várakozások javultak, de az optimizmus nem terjedt ki a keleti országrészre, ott enyhén romló piaci helyzet feltételezhető.

A januári megkérdezés alatt 110 ingatlannal munkálkodó cég, azonfelül csaknem 1500 szervezet válaszolt, a lakossági minta mindazonáltal reprezentatív, ezerfős volt. A felmérés 2016-tól a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) hozzájárulásával készül.

mti