A Föld élvonalába került a PTE Nagyintenzitású Terahertzes Laboratóriuma

A Föld élvonalába került a PTE Nagyintenzitású Terahertzes Laboratóriuma

A rákbetegségek diagnosztizálásában is előrelépések történhetnek a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Nagyintenzitású Terahertzes Laboratóriuma új fejlesztéseinek betudhatóan – írta a baranyai egyetemi intézmény a sajtó képviselőihez eljuttatott közleményében.

Emlékeztettek arra, hogy a korábbi években a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program több mint félmilliárd forint támogatásának hála kardinális fejlesztések valósultak meg az laboratóriumban.

A korszerűsítéseknek hála az egyetem keretein belül funkcionáló Szentágothai János Kutatóközpontban tevékenykedő kutatócsoport várhatóan szabadalmi oltalommal védett új kutatási eredményeket ér el.

A közleményben Hebling Jánost, a projekt szakmai vezetőjét elevenítve jelezték: a most zajló intenzív kutatások olyan jelentős területeken ígérnek előrehaladást, mint némely rákbetegségek diagnosztizálása, genetikai anyagok tulajdonságainak vizsgálata, vagy a magas hőmérsékletű szupravezetés részleteinek megértése. A kutatócsoport által elért eredmények döntően járultak hozzá a nagyenergiájú terahertzes tudományterület szakadatlan fejlődéséhez. A pécsi laborban állítják elő jelen pillanatban a Föld legnagyobb energiájú terahertzes impulzusait – írták.

mti