A dégi Festetics-kastély 2,7 milliárd forintból újul meg

A dégi Festetics-kastély 2,7 milliárd forintból újul meg

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében születik újjá a dégi Festetics-kastély: a projektre 1,5 milliárd forintnyi uniós és a kormány révén kínált újabb 1,228 milliárd forint hazai forrást fordítanak.

A projekt keretében a kastély homlokzatát helyreállítják, a tetőfedést egész egészében cserélik, ráadásul felújítják a Hollandi-házat és környezetét. Az építmény földszintjén tematikus kiállítások, a korabeli szalont idéző kávézó, ráadásul ajándékbolt és rendezvénytér kap helyet.

A kastélypark területén bemutatják a szivattyúházat, modernebb lesz a rózsakert, elkészül az antik forrás gépészeti rendszere és újra csobog ezután a víz az oroszlánfejes vízköpőből. Használhatóvá válik a hajdani teniszpálya is annak érdekében, hogy nosztalgia sportversenyek, ezenkívül csapatépítő tréningek színtere lehessen.

Mint írták, a földszinti bemutatón megelevenedik a Festetics-család története, mindennapi élete, hobbijai, szórakozási, sportolási szokásai. A felső szinten rendkívüli témájú kiállítást rendeznek be: hitelesen, történeti iratok és levéltári kutatások alapján, 21. századi kiállítás-tervezési technika hozzájárulásával mutatják be a kastély építtetőjének, Festetics Antalnak a szabadkőművességhez való viszonyát, mindemellett az eszmei áramlat internacionális és hazai vonatkozásait.

A Fejér megye déli részén fedezhető fel egykori főnemesi lakóhely hazánk egyik legjobb kinézettel rendelkező, 1815 és 1818 közt felépített klasszicista kastélya. A lakóhely építtetője Festetics Antal, tervezője Pollack Mihály volt.

A kastélyt és jó néhány kerti építményét 27,4 hektár kiterjedésű angolpark, ugyanakkor több kilométer hosszú tórendszer veszi körbe, utóbbi egyik szigetén áll a festői szépségű Hollandi-ház. A kastély volt a fő színtere az utóbbi idők egyik legmagasabb nézettséget elért magyar filmje, a Kincsem forgatásának is.

A kastélypark rekonstrukciója 2015-ben fejeződött be: három ütemben összesen 785 millió forintból újult meg Közép-Európa egyik óriási angolkertje, melynek tervezője nem ismert, de a kastély alkotójának, Pollack Mihálynak a neve is felmerülhet, aki feltehetően kerttervezéssel is foglalkozott.

mti